Ucraina: Armata şi separatiştii şi-au retras trupele dintr-un oraş situat în estul ţării

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi au anunţat sâmbătă că şi-au retras trupele dintr-un mic oraş situat în estul ţării, în conformitate cu acordul de demilitarizare semnat în septembrie de beligeranţi, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 01 oct. 2016, 19:04
Ucraina: Armata şi separatiştii şi-au retras trupele dintr-un oraş situat în estul ţării

„Armata ucraineană şi separatiştii proruşi şi-au retras unităţile la câţiva kilometri distanţă de Zolotoe”, în regiunea Lugansk, a declarat un purtător de cuvânt militar ucrainean, Valentin Şevcenko.

„Unele etape ale procesului de retragere a forţelor şi mijloacelor militare din apropierea oraşului Zolotoe s-au încheiat. Reprezentanţi ai misiunii de observatori a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au constatat retragerea”, a adăugat el.

Agenţia oficială de presă a separatiştilor a anunţat, la rândul ei, retragerea luptătorilor proruşi din Zolotoe.

„Nu a mai rămas niciun soldat înarmat pe poziţiile pe care le ocupau înainte, conform prevederilor acordului de pace de la Minsk”, a afirmat comandantul separatist Mihail Filimonenko, citat de agenţie.

Kievul şi separatiştii proruşi au semnat în septembrie la Minsk un acord de demilitarizare a trei zone pilot din estul Ucrainei, care prevede retragerea armamentului greu şi a combatanţilor din localităţile Stanîcino-Luhanske, Petrovskoe şi Zolotoe.

Aplicarea acestui acord ar însemna delimitarea unui perimetru de securitate cu dimensiunile de doi pe doi kilometri în aceste trei zone pilot.

Retragerea trupelor dintr-o altă zonă pilot, satul Petrovskoe, în regiunea Doneţk, nu a avut loc, a făcut cunoscut un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.

„Ucrainenii nu şi-au retras trupele. Spun că nu au primit ordinul. Ei iau însă măsuri pentru retragerea forţelor şi mijloacelor militare”, a explicat presei un responsabil cu rang înalt al separatiştilor, Eduard Basurin.

Retragerea trupelor din cea de-a treia zonă pilot, Stanîcino-Luhanske, în regiunea Lugansk, de asemenea nu a început din cauza schimburilor de focuri care nu au făcut victime, potrivit beligeranţilor.

Acordul de pace de la Minsk prevede pe lângă încetarea imediată a focului şi retragerea întregului armament greu la 15 kilometri de linia de contact, două dispoziţii încălcate frecvent de ambele părţi, afirmă OSCE.

Estul Ucrainei este pradă unui conflict care a făcut peste 9.600 de morţi de la declanşarea sa în aprilie 2014, reaminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al BASF SE, informează compania prin......
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ...
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...