Ucraina: „Armistiţiul la Doneţk nu mai există” – vicepremier. Statutul special ar putea fi abolit

Armistiţiul s-a terminat de fapt în urmă cu două zile, a declarat miercuri pentru Ria Novosti 'prim-vicepremierul' autoproclamatei 'republici populare' Doneţk, Andrei Purghin, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 06:33
Ucraina:

‘Eu cred că nu există niciun armistiţiu. Sunt utilizate intens arme grele. Patru din cele opt cartiere din Doneţk sunt bombardate în mod constant. Recent un proiectil a lovit un autobuz plin cu pasageri’, a declarat Purghin, sugerând responsabilitatea forţelor ucrainene pentru încălcarea acordului de încetare a focului intrat în vigoare la 5 septembrie, în aceeaşi zi în care a fost semnat la Minsk.

‘Cu două zile în urmă, la staţia de autobuze Harţizsk a căzut ceva imens, formând un crater cu un diametru de 6 metri şi o adâncime de 2,5 metri. Din acel moment s-a început utilizarea armelor grele’, a indicat el, adăugând că până atunci partea ucraineană nu a folosit arme grele şi a permis restabilirea comunicaţiilor, rezolvarea unor probleme de ordin umanitar.

‘Astăzi, situaţia este tristă. Ea diferă totuşi de situaţia de dinainte de armistiţiu, când Ucraina, cu un avânt proletar, scuipa pur şi simplu în noi cu muniţie de război. Acum mai puţin, dar şi atât e suficient’, a mai spus el.

Cu toate acestea, liderul separatist a pledat pentru continuarea dialogului cu autorităţile de la Kiev. ‘Cred că procesul de negocieri ar trebui să continue. Fără un proces de negocieri, nu va exista niciun rezultat, fie şi pe o temă de nivel minim’, a pledat ‘prim-vicepremierul’ republicii Doneţk.

În acelaşi context, el a subliniat că în virtutea acordului de la Minsk a început un proces real de schimb de prizonieri între armata ucraineană şi rebeli.

La nicio zi după ce Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a adoptat două legi privind situaţia din sud-estul ţării, marcată de peste cinci luni de ostilităţi secesioniste, deputaţi ai formaţiunii Batkivşcina (Patria) a fostului premier Iulia Timoşenko au cerut invalidarea atât a legii cu privire la statutul special pentru regiunea Donbas, cât şi a legii privind amnistierea condiţionată a rebelilor pe motiv că respectivele proiecte au fost votate prin încălcarea regulamentului Radei.

Legile adoptate în ajun de Radă au fost aspru criticate de lideri naţionalişti, între care liderul Partidului Radical din Ucraina, Oleg Liaşko. Potrivit acestuia, parlamentul ucrainean a votat ‘în regim secret’ legea privind statutul special al Donbasului, pe care a catalogat-o drept o ‘escrocherie a secolului’.

‘Afacerea secolului în Rada Supremă. Tabloul electronic nici măcar nu a afişat modul în care a decurs votarea. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în toţi cei 23 de ani de independenţă. Dacă Ianukovici ar fi votat aşa cum votează astăzi Poroşenko, el ar fi fost la putere’, a declarat Liaşko, care l-a acuzat pe actualul preşedinte ucrainean de ‘capitulare’ în faţa separatiştilor.

În acelaşi timp, Igor Gryniv, consilierul preşedintelui Poroşenko, a explicat că legile adoptate marţi reprezintă doar o etapă a reglementării paşnice a situaţiei din estul ţării şi ar putea fi abolite peste şase luni dacă autorităţile reuşesc să restabilească ordinea în estul ţării.

Lea privind acordarea de prerogative extinse pe o perioadă de trei ani la nivel de ‘raioane, consilii municipale, consilii săteşti’, în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi legea amnistiei condiţionate constituie o etapă pe calea soluţionării paşnice a situaţiei din Donbas, a insistat el, subliniind caracterul provizoriu al acestora.

‘Legea îşi pierde valabilitatea peste trei ani, dar ar putea fi abolită chiar şi peste şase luni dacă ordinea va fi restabilită sau ar putea să fie valabilă doar un an’, a apreciat acesta.

Analizând conţinutul legii despre statutul special, consilierul prezidenţial a indicat că aceasta prevede mai multe prerogative doar pentru comunităţi separate, cum ar consilii săteşti, locale, municipale şi nicidecum formarea unor asociaţii.

‘Descentralizare nu în limitele unei regiuni, ci în cadrul a doar unor organisme ale puterii de stat. Nu este vorba nici de Doneţk, nici de Lugansk ca regiuni. Nu se formează niciun fel de ţinut, nimic de genul acesta nu se creează’, a mai spus Igor Gryniv, indicând că adoptarea celor două legi, incluse în înţelegerile de la Minsk, era importantă pentru a se putea trece la punctul trei al acestor înţelegeri – retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...