Ucraina îşi alege azi Parlamentul, în pofida conflictului din estul ţării. Cinci milioane de alegători, excluşi de la vot

Birourile electorale s-au deschis duminică, la ora locală 08:00 (06.00 GMT) în Ucraina pentru alegerile legislative anticipate, în urma cărora ar urma să rezulte o puternică majoritate a forţelor prooccidentale provenite din mişcarea de contestare din Piaţa Independenţei din Kiev de iarna trecută, potrivit AFP. 
Economica.net - Dum, 26 oct. 2014, 07:12
Ucraina îşi alege azi Parlamentul, în pofida conflictului din estul ţării. Cinci milioane de alegători, excluşi de la vot

Scrutinul, convocat de preşedintele Petro Poroşenko, este afectat de conflictul între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi în estul ţării.

Circa cinci milioane de alegători din cei 36 de milioane ai ţării sunt de fapt excluşi de la vot, locuind fie în Crimeea, anexată în martie de Rusia, fie în zona controlată de rebeli în estul ţării.

Un pilot încarcerat în Rusia, doi jurnalişti de investigaţie, un combatant populist şi un ex-ministru al preşedintelui destituit Viktor Ianukovici prorus sunt cei cinci candidaţi de urmărit pentru alegerile legislative din Ucraina, relatează AFP.

Nadia Savcenko, 33 de ani, pilot de elicopter, care a luptat împotriva separatiştilor proruşi în estul ţării, este capul de listă al partidului Batkivşcina al fostului premier Iulia Timoşenko, în timp ce se află deţinută în Rusia.

Tânăra femeie şi-a construit o reputaţie de soldat încrâncenat şi combativ pentru a intra în aviaţie, puţin deschisă femeilor. Participantă la războiul din Irak în 2004-2005, ea a fost supranumită „GI Jane” de presa ucraineană.

Când conflictul a izbucnit, ea a plecat să lupte în Est, în cadrul batalionului Aidar, unul dintre acele grupuri de voluntari formate pentru a sprijini armata în faţa separatiştilor.

La începutul lunii iulie, autorităţile ruse au anunţat arestarea ei şi au acuzat-o de uciderea deliberată a doi jurnalişti ai televiziunii publice ruse în estul Ucrainei, la jumătatea lunii iunie.

Ea este deţinută în Institutul Serbski, reputat pentru că prin el au trecut numeroşi disidenţi sovietici, anchetatorii ruşi justificând această măsuri prin „gravitatea crimei sale, pasibilă de pedeapsa cu moartea sau cu închisoarea pe viaţă”.

Andrei Bileţki (35 de ani), comandant al batalionului Azov care a apărat Mariupol, port strategic şi singurul oraş mare din sud-estul rebel, ce rămâne sub controlul Kievului.

Candidat independent într-un cartier rezidenţial din Kiev, acest istoric cu vederi naţionaliste vrea să influenţeze dezvoltarea unei armate eficiente. El propune reluarea luptelor în Est în primăvară pentru a-i învinge pe separatiştii care controlează o mare parte din regiunile Doneţk şi Lugansk. Potrivit lui, menţinerea acestui statu quo ar echivala cu o „crimă împotriva Ucrainei”.

Oleg Liaşko, 41 de ani: fost jurnalist cu cazier judiciar pentru furt, lider excentric al Partidului Radical (populist) s-a clasat contrar tuturor pronosticurilor pe locul al treilea în alegerile prezidenţiale din luna mai. Potrivit sondajelor, formaţiunea este a doua după Blocul Petro Poroşenko, marele favorit.

Charismatic, bun orator, acest amator de excentricităţi pledează pentru o ofensivă mai hotărâtă împotriva separatiştilor şi s-a afişat în estul ţării alături de combatanţi. El a venit înarmat cu o furcă, simbolul său, la congresul propriului partid şi la un talk-show televizat. Unii alegători spun că le place stilul său „amuzant” în plin război şi criză economică.

Mustafa Nazem, 33 de ani, şi jurnalist ucrainean de investigaţie de origine afgană, se prezintă pe lista blocului preşedintelui Petro Poroşenko.

Apelul său de a manifesta pe Facebook a mobilizat susţinători ai integrării europene după refuzul autorităţilor de a semna un acord de asociere cu UE, mişcare care a căpătat amploare şi a răsturnat regimul preşedintelui prorus Viktor Ianukovici. El este de părere că la putere trebuie să ajungă figuri noi pentru a schimba sistemul.

Iuri Boiko, 56 de ani, fost ministru al energiei în regimul lui Viktor Ianukovici, însărcinat cu negocierile gaziere cu Rusia, conduce blocul opoziţiei proruse, provenit din Partidul Regiunilor al preşedintelui destituit.

Potrivit unor dezvăluiri ale presei locale, el ar fi fost implicat într-o presupusă deturnare a 300 milioane de dolari în cadrul achiziţionării de către o societate publică ucraineană a unor sonde de foraj, supranumite „sondele lui Boiko”, acuzaţii pe care cel în cauză le-a respins întotdeauna. 

Te-ar mai putea interesa și
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova cea mai mare seră verticală din Europa, a ieșit de aproximativ o lună cu......
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...