Ucraina: Rebelii îşi abandonează poziţiile de la periferia Doneţkului

Armata ucraineană câştigă teren la Doneţk, în estul Ucrainei, unde rebelii proruşi îşi părăsesc poziţiile de la periferia oraşului, retrăgându-se spre centrul acestei capitale regionale din Est, după cum a declarat miercuri pentru Reuters un militar ucrainean.
Economica.net - mie, 23 iul. 2014, 11:14
Ucraina: Rebelii îşi abandonează poziţiile de la periferia Doneţkului

Insurgenţii, care doresc independenţa Donbasului de Kiev, au săpat tranşee în centrul oraşului, în special în apropiere de principala universitate, unde s-au cazat în căminele studenţeşti.

Forţele ucrainene continuă ofensiva pentru recucerirea celor două capitale regionale Lugansk şi Doneţk, principalele fiefuri ale insurgenţilor, unde aceştia s-au retras, preluând treptat controlul asupra localităţilor şi suburbiilor.

‘În Doneţk, ei şi-au abandonat în masă poziţiile şi s-au retras în partea centrală a oraşului’, au declarat reprezentanţi ai cartierului general al ‘operaţiunii antiteroriste’, aşa cum numeşte Kievul operaţiunea specială împotriva insurecţiei proruse din sud-estul ţării. Astfel de mişcări ar putea sugera panică şi încercarea de a părăsi zona de ostilităţi, au spus ei.

Locuitori ai Doneţkului declară că oraşul a fost bombardat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, iar un obuz a lovit o uzină chimică, provocând un incendiu.

Lupte grele s-au dat şi la Snejnoe, în zona în care la 17 iulie s-a prăbuşit un avion de linie malaezian, cu 298 de persoane la bord, lovit foarte probabil de o rachetă sol-aer. Rebelii au declarat că au doborât miercuri în aceeaşi zonă un avion militar ucrainean, după cum relatează RIA Novosti.

Miliţiile separatiste au recunoscut că au abandonat trei localităţi pe care le ocupau, precum şi zona aeroportului din Doneţk, în faţa ofensivei armatei ucrainene, şi s-au repliat în alte trei localităţi la sud-est de oraş, conform RIA Novosti.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...