Ucraina refuză extrădarea către Georgia a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili

Procuratura Generală a Ucrainei a respins miercuri cererea autorităţilor de la Tbilisi privind extrădarea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care este inculpat de justiţia georgiană pentru abuz de putere, dar numit în februarie consilier al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.
Economica.net - mie, 01 apr. 2015, 15:30
Ucraina refuză extrădarea către Georgia a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili

‘Procuratura Generală a Ucrainei a ajuns la concluzia că există riscul că cererea de extrădare a lui Mihail Saakaşvili a fost făcută cu scopul urmăririi sale din motive politice. În plus, extrădarea contravine Convenţiei privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului din 1950’, precizează Procuratura de la Kiev într-un comunicat preluat de Interfax-Ukraina.

Autorităţile de la Tbilisi s-au adresat la jumătatea lunii februarie Procuraturii Generale a Ucrainei, cerând reţinerea şi extrădarea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, inculpat în Georgia din septembrie 2014 pentru abuz de putere şi folosirea excesivă a forţei în reprimarea manifestaţiilor din anul 2007, pe numele său fiind emis şi un mandat internaţional de arestare.

Venit la putere în 2003, în urma ‘revoluţiei trandafirilor’, Saakaşvili, văzut ca un reformator prooccidental, s-a aflat în fruntea fostei republici sovietice timp de un deceniu, mandatul său încheindu-se în noiembrie 2013. El a părăsit la acea dată Georgia şi s-a stabilit în SUA, ţară de care a fost foarte apropiat în timpul mandatului său.

Saakaşvili a refuzat în repetate rânduri să se deplaseze în Georgia pentru a fi audiat ca martor în mai multe dosare penale, declarând că nu are încredere în noile autorităţi georgiene şi că acţiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic, opinie împărtăşită şi de SUA şi UE.

În februarie, Mihail Saakaşvili a fost numit consilier al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, el având ca sarcină principală conducerea Consiliului consultativ internaţional pentru reforme, organism care trebuie să elaboreze propuneri pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare ca Ucraina să depăşească dificultăţile economice cu care se confruntă în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...