Ucraina – Separatiştii din Doneţk nu recunosc acordul de la Geneva: „Guvernul trebuie să plece”

Separatiştii aşa-numitei 'republici Doneţk' nu se simt legaţi de acordul convenit joi la Geneva, care nu 'a fost semnat în numele lor' şi îşi menţin intenţia de a organiza un referendum cu privire la autonomie, a indicat vineri un reprezentant al acestora, citat de France Presse.
Economica.net - vin, 18 apr. 2014, 11:23
Ucraina - Separatiştii din Doneţk nu recunosc acordul de la Geneva:

Astfel, militanţii proruşi din Doneţk, mare oraş industrial din estul Ucrainei, scena unei insurecţii proruse, nu au intenţia să depună armele la o zi după acordul internaţional de la Geneva, potrivit agenţiei de presă menţionate.

Separatiştii acceptă să evacueze clădirile pe care le ocupă, aşa cum prevede acordul, dar autorităţile proeuropene de la Kiev ‘trebuie mai întâi să părăsească clădirile pe care le ocupă după lovitura de stat’, a declarat la Doneţk, Denis Puşilin, unul din ‘miniştrii’ guvernului acestei ‘republici autoproclamate’.

‘Mai întâi Kievul să dezarmeze Pravîi Sektor (mişcarea naţionalistă paramilitară, not.red.), Garda Naţională (recent înfiinţată pentru integrarea unităţilor de autoapărare de pe Maidan/Piaţa Independenţei din centrul capitalei ucrainene) şi alte formaţiuni ilegale şi după aceea vom depune, eventual, armele’, declarase înaintea sa Kirill Rudenko, un purtător de cuvânt al insurgenţilor.

El a denunţat faptul că reprezentanţii Donbasului, important bazin minier în estul ţării, nu au fost invitaţi la Geneva, unde joi au avut loc primele negocieri internaţionale asupra crizei ucrainene între Rusia, Ucraina, SUA şi Uniunea Europeană.

Occidentalii, Kievul şi Moscova au convenit asupra unui acord privind detensionarea rapidă a situaţiei explozive din Ucraina.

Acordul prevede, în special, dezarmarea grupurilor armate ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate, între care administraţia regională Doneţk.

În acelaşi timp, şeful adjunct al miliţiei populare din Doneţk, Serghei Ţâplakov, a declarat pentru agenţia de presă Ria Novosti, că militanţii proruşi din estul Ucrainei vor elibera clădirile oficiale şi vor depune armele numai dacă autorităţile de la Kiev îi vor elibera pe susţinătorii lor şi vor accepta organizarea unui referendum pentru stabilirea statutului regiunii.

În ajun, la Geneva s-a desfăşurat o reuniune cu participarea miniştrilor de externe din Rusia, SUA, UE şi Ucraina cu privire la criza ucraineană. Participanţii la negocieri au cerut părţilor beligerante dezarmarea grupurilor ilegale, eliberarea tuturor clădirilor administrative, eliberarea pieţelor, străzilor şi altor locuri publice ocupate în toate oraşele din Ucraina.

‘Dacă vor elibera deţinuţii politici, vor înceta persecuţiile şi vor dezarma Pravîi Sektor şi vor angaja acţiuni pentru schimbarea structurii administrative a Ucrainei prin intermediul unui referendum, atunci desigur vom elibera clădirile oficiale şi vom depune armele’, a subliniat liderul miliţiei proruse din Doneţk, arătându-se sceptic că autorităţile de la Kiev vor fi de acord cu dezarmarea Pravâi Sektor sau suspendarea persecţiilor împotriva protestatarilor proruşi.

Cabinetul de miniştri ucrainean a pregătit un proiect de lege privind amnistierea persoanelor care predau armele şi eliberează clădirile administrative, a anunţat vineri dimineaţă premierul Arseni Iaţeniuk, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

În declaraţia sa făcută în parlamentul de la Kiev (Rada Supremă), Iaţeniuk a mai spus că, în ultimă instanţă, autorităţile sunt cele care vor decide cine poate fi şi cine nu poate fi amnistiat.

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...