Ucraina: Separatiştii ruşi vor un „statut special”. Discuţiile asupra crizei se reiau vineri

Reprezentanţi ai separatiştilor proruşi, prezenţi luni la discuţiile preliminare de pace asupra Ucrainei ce urmează a fi reluate mai târziu în această săptămână în capitala belarusă Minsk, au declarat că ar fi gata să rămână o parte a Ucrainei dacă li se garantează un 'statut special', notează agenţia Reuters.
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 04:32
Ucraina: Separatiştii ruşi vor un

Reuniunea aşa-numitului ‘grup de contact’, la care rebelii au spus de asemenea că una dintre condiţiile-cheie ale lor ar fi ca Kievul să pună capăt imediat ofensivei militare, s-a încheiat fără niciun detaliu anunţat dar cu o promisiune de a continua consultările.

Separatiştii şi-au anunţat cererea în timp ce armata ucraineană se confruntă cu eşecuri pe câmpul de luptă unde, potrivit Kievului, rebelii sunt sprijiniţi de cel puţin 1.600 de militari ruşi. Moscova neagă că are trupe în Ucraina.

Rusia, în special, a făcut presiuni pentru o nouă întâlnire a ‘grupului de contact’, în care Ucraina este informal reprezentată de ex-preşedintele ucrainean Leonid Kucima.

Ambasadorul Moscovei la Kiev şi un înalt oficial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au luat de asemenea parte la reuniunea de luni, dar Ucraina nu are niciun negociator oficial prezent la masă.

Părţile sunt de aşteptat să se întâlnească din nou vineri, au anunţat agenţiile ruse de presă
citând declaraţia unui lider rebel prorus după reuniune.
   
‘Acesta este doar începutul procesului’, a declarat Andrei Purghin, unul dintre liderii autoproclamatei Republici Populare Doneţk, la televiziunea de stat rusă.

‘Când continuă consultările pe 5 septembrie, vor fi discutaţi paşii spre o potenţială încetare a focului şi vom vorbi în mod activ despre un posibil schimb de prizonieri’, a mai spus el.

La prima vedere, cererile separatiştilor nu par să fie acceptabile pentru Kiev întrucât le-ar lăsa rebelilor controlul asupra unui teritoriu din estul industrializat al Ucrainei, mai notează Reuters.

Dar liderii rebelilor, ale căror poziţii sunt susceptibile de a fi susţinute de Rusia, se vor baza pe recentele eşecuri militare ale Kievului ce vor cântări asupra oricărei decizii finale.

Sosind la discuţii, Purghin a declarat că separatiştii vor recunoaşterea unui statut special pentru teritoriile lor, cu dreptul de a avea propria politică de comerţ exterior pentru a le permite integrarea cu Uniunea Vamală condusă de Rusia.

Acest lucru ar fi o palmă dată politicii de integrare europeană a guvernului prooccidental de la Kiev, care a semnat acorduri-cheie de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană şi aspiră să devină într-o zi membru al UE.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...