Ucraina: un comandant al rebelilor recunoaşte că separatiştii au avut racheta BUK

Un puternic lider al rebelilor din Ucraina a confirmat că separatiştii proruşi au avut o rachetă sol-aer despre care Washingtonul afirmă că a fost folosită pentru a doborî zborul MH17 Malaysia Airlines şi că ar fi putut proveni din Rusia.
Economica.net - joi, 24 iul. 2014, 04:42
Ucraina: un comandant al rebelilor recunoaşte că separatiştii au avut racheta BUK

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Aleksandr Hodakovski, comandantul Batalionului Vostok, a recunoscut pentru prima dată după doborârea avionului de pasageri joi în estul Ucrainei că rebelii au avut sistemul de rachete BUK şi că poate a fost trimis înapoi ulterior pentru a îndepărta dovada prezenţei sale.

Înaintea doborârii avionului malaezian, rebelii s-au lăudat că au obţinut rachete BUK, ce pot doborî avioane zburând la mare înălţime. Dar de la dezastru, principalul grup al separatiştilor, autoproclamata ‘Republică Populară Doneţk’, a negat în mod repetat că a deţinut vreodată astfel de arme.

Întrucât avionul s-a prăbuşit cu pierderea tuturor celor 298 de pasageri la bord, problema cea mai controversată este cine a tras racheta ce a doborât avionul într-o zonă în care forţele guvernamentale luptă împotriva rebelilor proruşi.

Hodakovski a acuzat autorităţile de la Kiev de a fi provocat ceea ce ar fi fost atacul cu rachetă care a distrus avionul, afirmând că Kievul a lansat atacuri aeriene în mod deliberat în zonă ştiind că acolo există rachete.

‘Ştiam că o BUK a venit de la Lugansk. La acea dată mi s-a spus că o BUK din Lugansk venea aici sub culorile LRN’, a declarat el, referindu-se la Republica Populară Lugansk, principalul grup rebel ce operează în Lugansk, una din cele două provincii rebele
împreună cu Doneţk, unde a avut loc prăbuşirea.

‘Atât ştiu despre BUK. Am auzit despre asta. Cred că au trimis-o înapoi /racheta/. Pentru că am aflat despre asta exact în momentul în care am aflat că această tragedie a avut loc. Ei probabil că au trimis-o înapoi pentru a elimina dovada prezenţei sale’, a declarat Hodakovski pentru Reuters marţi.

‘Problema este aceasta: Ucraina a primit în timp util dovada că voluntarii au această tehnologie… Nu numai că nu a făcut nimic pentru a proteja securitatea, dar a provocat utilizarea acestui tip de armă împotriva unui avion ce zbura cu civili paşnici’, a spus el.

‘Ei ştiau că BUK exista; că BUK se îndrepta spre Snejnoie’, a adăugat el, referindu-se la un sat la 10 km vest de locul prăbuşirii. ‘Ei ştiau că va fi desfăşurat acolo şi au provocat utilizarea acestui BUK lansând un atac aerian asupra unei ţinte de care nu aveau nevoie, pe care avioanele lor n-au atins-o o săptămână’.

‘Ş chiar în acea zi ei zburau intens şi exact în momentul tragerii, în momentul când avionul civil zbura deasupra, au lansat atacuri aeriene. Chiar dacă a existat un BUK şi chiar dacă a fost utilizat BUK, Ucraina a făcut totul să se asigure că un avion civil este doborât’, a notat el.
   
Washingtonul consideră că separatiştii proruşi cel mai probabil au doborât avionul de pasageri ‘din greşeală’, fără să-şi dea seama că era un zbor civil, au declarat oficiali din serviciile secrete americane.

Ei au spus că ‘explicaţia cea mai plauzibilă’ pentru distrugerea avionului este că separatiştii au tras în el o rachetă de fabricaţie rusească SA-11 – cunoscută de asemenea ca BUK – după ce l-au confundat cu un alt tip de avion.

Administraţia preşedintelui Statelor Unite Barack Obama a declarat că este convinsă că avionul de pasageri a fost doborât de o rachetă sol-aer SA-11 trasă de pe teritoriul din estul Ucrainei controlat de separatiştii proruşi.

Alţi lideri separatişti au declarat că nu au doborât avionul malaezian. Rusia a negat implicarea.

Hodakovski este un fost şef al unităţii antiteroriste ‘Alfa’ a serviciului de securitate din Doneţk şi unul dintre puţinii principali comandanţi ai rebelilor din Doneţk ce provine de fapt din Ucraina şi nu din Rusia, notează Reuters.

Au existat neînţelegeri în trecut între el şi lideri ai rebelilor din afara regiunii, cum ar fi Igor Strelkov, moscovitul care s-a declarat comandantul tuturor forţelor rebele din provincia Doneţk.
   
Hodakovski a spus că unitatea sa nu a avut niciodată BUK, dar poate au fost folosite de rebeli de la alte unităţi.

‘Faptul este că aici vorbim despre un teatru de activitate militară… şi cu partenerii noştri din mişcarea rebelă cooperarea noastră este oarecum condiţionată’, a explicat el.

‘Ce resurse au partenerii noştri, nu putem fi complet siguri. A fost acolo /BUK/ sau nu a fost? Dacă ar fi dovezi că a fost, atunci nu mai există întrebări’.

Hodakovski a mai spus că este bine cunoscut faptul că rebelii au obţinut BUK în trecut de la forţele ucrainene, inclusiv trei capturate la un punct de control în aprilie şi altul capturat în apropierea aeroportului din Doneţk. Dar el a precizat că niciunul dintre BUK-urile capturate de la forţele ucrainene nu este funcţional.

În timp ce a afirmat că nu putea fi sigur de unde a venit în momentul prăbuşirii sistemul BUK operând pe teritoriul rebel, el a adăugat că ar fi putut să provină din Rusia.

‘Eu nu am de gând să spun că Rusia a dat aceste lucruri sau nu le-a dat. Rusia ar fi putut oferit aceste BUK-uri în cadrul unei iniţiative în întregime locale… Dar fără să-l folosesc împotriva cuiva care nu mă ameninţă. L-aş folosi doar în circumstanţele când există un atac aerian asupra poziţiilor mele, pentru a proteja vieţile oamenilor’, a încheiat el.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...