UE a făcut o nouă ofertă statelor reticente la ideea unei taxe digitale

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană vor discuta săptămâna viitoare o propunere diluată privind introducerea unei "taxe digitale" la nivelul UE, în ideea de a convinge şi guvernele reticente să accepte acest plan până la finele anului, conform unor documente consultate de Reuters.
Economica.net - joi, 01 nov. 2018, 07:27
UE a făcut o nouă ofertă statelor reticente la ideea unei taxe digitale

Conform unei propuneri a Comisiei Europene din luna martie, statele UE ar urma să perceapă o taxă de 3% pe veniturile realizate în Uniunea Europeană de marile companii din sectorul tehnologiei, precum Google şi Facebook, care sunt acuzate că îşi redirecţionează profiturile spre statele membre cu taxe reduse.

În timp ce Franţa şi alte mari state membre militează pentru o introducere rapidă a acestei taxe, alte state mai mici precum Irlanda sau Luxemburg se opun de teamă că veniturile lor din taxe vor avea de suferit.

Conform documentelor consultate de Reuters, pentru a depăşi reticenţele, Austria, ţară care în prezent deţine preşedinţia rotativă a UE, a propus stabilirea unei „date fixe de expirare” în cazul taxei digitale.

Această taxă a fost destinată de la început să fie doar o soluţie temporară pentru recuperarea veniturilor datorate de companiile digitale care evită plata taxelor graţie afacerilor lor transfrontaliere. O aşa-numită „clauză de expirare” a fost deja susţinută de majoritatea celor 28 de state membre, dar până acum era legată de un acord global cu privire la reforma fiscală. În conformitate cu propunerea Austriei, taxa ar urma să ia sfârşit la o dată prestabilită.

De asemenea, Austria a propus excluderea veniturilor obţinute din vânzarea datelor utilizatorilor de pe lista activităţilor care ar urma să fie acoperite de noua taxă digitală, ceea ce înseamnă o diluare a propunerii iniţiale a Comisiei Europene. Doar veniturile din publicitatea online sau de pe pieţele virtuale ar urma să fie supuse noii taxe în conformitate cu planurile Austriei.

Reuters susţine că miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană ar urma să discute propunerile preşedinţiei austriece la reuniunea lor lunară care va avea loc în data de 6 noiembrie la Bruxelles. Pentru a fi introdusă noua taxă digitală are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre UE.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...