UE şi SUA au semnat acordul privind protecţia datelor personale schimbate în cadrul procedurilor judiciare

Uniunea Europeană şi SUA au semnat joi acordul privind protecţia datelor personale schimbate în cadrul procedurilor judiciare, cetăţenii europeni urmând să aibă astfel acces la justiţia americană în caz de atingere adusă vieţii private, transmite AFP, citând un comunicat comun, anunţă Agerpres.
Economica.net - joi, 02 iun. 2016, 14:53
UE şi SUA au semnat acordul privind protecţia datelor personale schimbate în cadrul procedurilor judiciare

Acordul, anunţat în septembrie 2015, a fost semnat de comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, şi de ministrul american al justiţiei, Loretta Lynch, în cursul unei reuniuni la Amsterdam, şi mai trebuie aprobat de Parlamentul European.

‘Acest acord istoric va întări drepturile de protecţie a datelor (…) schimbate peste Atlantic între forţele de ordine şi va facilita cooperarea în lupta împotriva criminalităţii, inclusiv a terorismului’, a declarat comisarul Vera Jourova, potrivit comunicatului Comisiei.

Referitor la acelaşi acord, Consiliul Uniunii Europene şi SUA salută, într-un comunicat, ‘un progres major în relaţiile’ bilaterale, precizând că el ‘stabileşte standarde ridicate pentru protecţia datelor personale transferate între forţele de ordine’.

Acordul a fost finalizat în septembrie 2015, după patru ani de negocieri, puse în dificultate de îngrijorările europenilor în urma dezvăluirilor privind interceptările de amploare realizate de serviciile de informaţii americane.

Documentul a deschis, de asemenea, calea proiectului Uniunii Europene de a crea un registru de colectare a datelor pasagerilor companiilor aeriene.

Acordul le permite cetăţenilor europeni să beneficieze de acelaşi tratament ca şi americanii, acordându-le aceleaşi drepturi în materie de urmăriri judiciare în caz de atingere adusă vieţii private.

Potrivit fostului ministru american al justiţiei, Eric Holder, cetăţenii europeni vor putea sesiza tribunalele din SUA dacă datele transmise de autorităţile ţărilor lor serviciilor judiciare americane sunt ulterior făcute publice.

Potrivit acordului, datele transferate între UE şi autorităţile americane pot fi partajate doar în scopuri de ‘prevenire, anchetare, detectare sau urmărire a faptelor infracţionale, printre care terorismul, în cadrul cooperării de poliţie şi judiciare’, a explicat executivul comunitar.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...