UE solicită Serbiei să facă „un ultim efort” în vederea încheierii unui acord cu Kosovo

Lidera diplomaţiei europene , Catherine Ashton, a regretat luni decizia Serbiei de a nu semna acordul propus de UE în vederea normalizării relaţiilor sale cu Kosovo şi i-a solicitat să "facă un ultim efort" pentru a ajunge la un acord, relatează AFP.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 04:31
UE solicită Serbiei să facă

„Regret decizia guvernului sârb de a respinge propunerile şi îi solicit să facă un ultim efort pentru a ajunge la un acord”, a declarat Ashton într-un comunicat.

„După mai multe sesiuni de negocieri, cred că toate elementele unui acord asupra nordului Kosovo sunt disponibile”, a continuat aceasta.

„Acordul trebuie încheiat de către cele două părţi. Nu este datoria Uniunii Europene să îl impună”, a adăugat aceasta.

Serbia a anunţat luni că nu va semna acordul aşa cum a fost prezentat de UE şi a cerut reluarea negocierilor sub patronajul Bruxelles.

„Guvernul Serbiei nu poate să accepte principiile prezentate verbal echipei sale de negociatori la Bruxelles, deoarece acestea nu garantează o securitate totală şi protecţia Drepturilor Omului pentru sârbii din Kosovo”, a declarat pentru presă premierul sârb Ivica Dacic, solicitând o „reluare urgentă a dialogului cu medierea UE”.

Serbia se află sub presiuni puternice după ultima reuniune sub patronajul UE, la 2 aprilie la Bruxelles, care s-a soldat cu un eşec. Comisia Europeană trebuie să prezinte la 16 aprilie un raport de evaluare care va fi transmis liderilor europeni înainte de summitul lor din iunie.

Încheierea unui acord cu Kosovo, a cărui independenţă proclamată în 2008 Serbia refuză să o recunoască, este o condiţie cheie impusă de Bruxelles pentru acordarea unei date pentru demararea rapidă a negocierilor de aderare a Serbiei la UE. Fără un acord cu Pristina, Belgrad riscă să vadă această dată amânată pe termen nelimitat.

„Sper că Serbia şi Kosovo nu vor rata ocazia să încheie un capitol şi să meargă înainte”, a insistat Ashton.

Negocierile au stagnat asupra gradului de autonomie de care vor putea beneficia municipalităţile cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, regiune frontalieră cu Serbia care nu se află sub controlul Pristina.

Belgradul solicită crearea unei „asociaţii” a acestor municipalităţi care să dispună de „puteri executive” pentru securitate, poliţie şi justiţie, ceea ce Pristina refuză.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...