UE solicită Serbiei şi Kosovo să pună în aplicare acordul privind normalizarea relaţiilor

Uniunea Europeană a făcut apel luni către Serbia şi Kosovo să pună în aplicare acordul semnat în aprilie privind normalizarea relaţiilor, în special în ceea ce priveşte probleme sensibile precum telecomunicaţiile şi energia, relatează AFP.
Economica.net - mar, 09 iul. 2013, 05:20
UE solicită Serbiei şi Kosovo să pună în aplicare acordul privind normalizarea relaţiilor

„Este de o importanţă crucială ca munca de implementare să continue în următoarele săptămâni şi în următoarele luni, aşa cum este prevăzut în planul de implementare” a acordului, a declarat lidera diplomaţiei europene Catherine Ashton, într-un comunicat publicat în urma unei noi întâlniri cu premierul sârb Dacic Ivica şi ce kosovar, Hashim Thaci.

Ashton a asigurat că Dacic şi Thaci şi-au „confirmat angajamentul” faţă de atingerea acestui obiectiv. Afirmând că „textele privind telecomunicaţiile şi energia sunt aproape finalizate”, Ashton a declarat că „discuţiile privind aceste texte vor continua în următoarele zile”, atunci când aceasta se va deplasa la Belgrad şi Pristina.

Ultima reuniune dintre cei doi premieri sub egida UE a avut loc la 21 iunie, cu o săptămână înainte de summitul european care a decis la 28 iunie începerea negocierilor de aderare la UE ale Belgradului şi pornirea cu Pristina a negocierilor în vederea unui „acord de stabilizare şi asociere”.

Ulterior aceştia au ajuns la un acord asupra mai multor dosare, în special în ceea ce priveşte justiţia şi poliţia, precum şi privind viitoarele alegeri municipale.

În ceea ce priveşte telecomunicaţiile, kosovarii vor să obţină un indicativ telefonic independent pentru Kosovo, care îl foloseşte în prezent pe cel al Serbiei, în timp ce Belgrad vrea să îşi menţină operatorii naţionali de telefonie mobilă în părţile acestui teritoriu unde sârbii sunt majoritari.

În domeniul energiei, Kosovo insistă asupra unui sistem autonom de aprovizionare cu electricitate, în timp ce Belgradul doreşte să menţină prezenţa propriei sale companii de distribuţie a electricităţii în părţile din Kosovo unde sârbii sunt majoritari.

Kosovo şi-a proclamat în 2008 independenţa de Serbia, pe care Belgrad refuză încă să o recunoască. După luni de negocieri sub egida UE şi a lui Ashton, Serbia şi Kosovo au semnat la 19 aprilie un acord de normalizare a relaţiilor prezentat ca fiind „istoric”. Însă aplicarea sa se dovedeşte a fi delicată.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea a 42 km
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea în Guvern a unui proiect de act normativ privind reabilitarea a 42 de kilometri din prima autostradă a României, A1......
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte ...
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...