UE va pregăti de urgenţă posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu criza ucraineană

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor cere Comisiei Europene şi serviciului diplomatic european să pregătească de urgenţă posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu implicarea sa în Ucraina, conform unui proiect de declaraţie consultat de Reuters.
Economica.net - sâm, 30 aug. 2014, 15:41
UE va pregăti de urgenţă posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu criza ucraineană

Liderii europeni, care se reunesc la Bruxelles, ar urma să transmită că sunt pregătiţi să adopte măsuri suplimentare împotriva Rusiei, în funcţie de evoluţiile de pe teren, conform proiectului de declaraţie.

Ei vor cere Comisiei Europene şi serviciului diplomatic al UE să lucreze împreună ‘pentru a desfăşura de urgenţă pregătirile’ pentru impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

 

UE ar putea oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de peste un miliard de euro

               

Uniunea Europeană ar putea pune la dispoziţia Ucrainei împrumuturi de peste un miliard de euro în următoarele luni şi ar putea lua în considerare un ajutor suplimentar, a declarat sâmbătă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, transmite Reuters.

În martie, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei un pachet de împrumuturi şi granturi în valoare de 11 miliarde de euro pentru următorii câţiva ani pentru a o ajuta să-şi pună pe picioare economia devastată, în contextul conflictelor din estul ţării dintre separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale.

‘Împrumuturi de peste jumătate de miliard de euro şi granturi de 250 de milioane de euro au fost deja mobilizate de Comisia Europeană ca parte a acestui pachet’, a declarat Barroso presei după discuţiile de la Bruxelles cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

‘Alte împrumuturi de peste un miliard de euro ar putea fi alocate în următoarele luni şi suntem pregătiţi să luăm în considerare o asistenţă financiară suplimentară dacă Fondul Monetar Internaţional va identifica nevoi suplimentare în cadrul viitoarei sale misiuni de evaluare’, a mai precizat preşedintele CE.

Nu este clar însă dacă fondurile la care s-a referit Barroso ar fi suplimentare pachetului de 11 miliarde de euro stabilit în martie.

Barroso a mai afirmat că privilegiile privind comerţul pe care Comisia Europeană a decis în martie să le ofere Ucrainei au dus la o creştere cu 14% a exporturilor ucrainene către blocul comunitar în ultimele luni.

Comisia a precizat în martie că va elimina temporar taxele de import pentru o gamă largă de produse agricole şi alte bunuri în încercarea de a sprijini economia ucraineană.

Preşedintele Comisiei Europene a mai spus că UE este pregătită să găzduiască o conferinţă a donatorilor la sfârşitul acestui an, care ar avea printre obiective strângerea de fonduri pentru reconstrucţia regiunile din estul Ucrainei cel mai puternic afectate de confruntări. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...