Ultima fiţă în retail: supermarketul care vinde doar vrac

Ultima modă în retailul vest-european: supermarketul care vinde doar produse fără ambalaj. Cum arată şi cât succes are.
Economica.net - Dum, 21 sept. 2014, 15:46
Ultima fiţă în retail: supermarketul care vinde doar vrac

Primul magazin care vinde exclusiv produse alimentare şi non-alimentare în sistem vrac, fără etichete ţipătoare, s-a deschis acum câteva zile la Berlin, potrivit presei franceze. Denumit „Original Unverpackt”, (Fără ambalaj original, într-o traducere aproximativă) magazinul vinde doar marfă neambalată, de la cafea măcinată din Columbia, la săpun, sau ulei de măsline grecesc. Aşadar, vii de acasă cu săculeţul, borcanul sau cutia de plastic şi le umpli cu musli, orez sau paste făinoase. Dacă nu ai recipientele, le poţi cumpăra din magazin. Se pot cumpăra în acest sistem inclusiv detergent, produse de igienă sau chiar băuturi alcoolice, ca bere, vin sau chiar vodka. Apoi, se cântăreşte totul la casă.

Business-ul este deţinut de doi tineri, de 24 şi 31 de ani, care se consideră victime ale acestei “supraetichetări” şi “supraambalări”. De ce au făcut acest pas? Ecologia. “Trebuia să fac ceva în loc să mă tot enervez uitându-mă cum se distruge lumea, programatic” spune Milena Glimbovski, unul dintre fondatori.

Nemţii produc 16 milioane de tone de deşeuri pe an. Trei sferturi din toate deşeurile aruncate în mare sunt din plastic, care se descompune în trei-patru sute de ani.

Sistemul de supermarket cu produse vrac mai are cel puţin două avantaje. Primul: cumperi exact cât ai nevoie, deci vei arunca mai puţin apoi. Al doilea: teoretic, laşi mai puţini bani la casă, pentru că nu vei mai fi tentat să cumperi produse de care nu aveai neapărată nevoie. “În afara de problemele de mediu, industria alimentară se joacă cu sentimentele noastre, pentru a ne determina să cumpărăm. 70% din ce cumpărăm sunt rezultatul unor decizii spontane, iar aici ambalajul joacă un rol determinant”, explică Valentin Thurm, autor al unui documetar despre deşeurile alimentare.

Totuşi, nu putem vorbi despre un fenomen al supermarketului fără ambalaj, chiar dacă există câteva. O băcănie de  acest gen a fost deschisă la Bordeaux în iulie. În Italia există două magazine de acest fel, iar în Viena mai este un magazin. Însă, la Londra, un astfel de magazin deschis de ceva vreme a dat faliment.

Chiar antreprenorii spun că este totuşi greu de imaginat o explozie a acestui tip de magazin. “Acest concept trebuie totuşi aplicat doar la magazine mici, de proximitate, pentru cumpărturile mici, cotidiene, de genul “am nevoie de 150 de grame de boabe de porumb ca să mi fac floricele”, spune Marie Delaperierre, care a deschis primul astfel de magazin în Germania, la Kiel, la începutul anului.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...