Un avion de pasageri cu 298 de persoane la bord s-a prăbuşit în Ucraina. Un român se află printre victime

ACCIDENT AVIATIC UCRAINA. Un avion de pasageri malaysian, având la bord 298 de pasageri, s-a prăbuşit la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, potrivit agenţiei ruse Interfax, citată de Reuters. Malaysia Airlines confirmă că a pierdut legătura cu aparatul de zbor când acesta se afla în spaţiul aerian al Ucrainei.
Economica.net - joi, 17 iul. 2014, 15:27
Un avion de pasageri cu 298 de persoane la bord s-a prăbuşit în Ucraina. Un român se află printre victime

Update: Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, potrivit informaţiilor de până la acest moment, pe lista pasagerilor avionului aparţinând companiei Malaysian Airlines care s-a prăbuşit în estul Ucrainei se află şi numele unui român cu dublă cetăţenie. 

Update: Reprezentanţii companiei aeriene Malaysia Airlines au declarat, vineri, că avionul prăbuşit joi în estul Ucrainei trecuse de toate inspecţiile de mentenanţă şi se afla în bună stare, după 17 ani de serviciu, informează agenţia EFE. ‘Avionul B-777 a trecut cu succes ultima revizie, din 11 iulie, realizată în hangarul pe care compania îl are în aeroportul din Kuala Lumpur, iar următoarea inspecţie tehnică urma să aibă loc pe 27 august’, au precizat reprezentanţii companiei, într-un comunicat. Toate sistemele de comunicaţii ale avionului funcţionau corect înainte de prăbuşire, au adăugat aceştia, subliniind că avionul fusese fabricat în iulie 1997.

Update: Rebelii proruşi care deţin controlul asupra zonei din estul Ucrainei unde s-a prăbuşit joi un avion al companiei Malaysia Airlines sunt dispuşi să instituie un armistiţiu pe termen scurt pentru a permite evacuarea corpurilor, a anunţat unul dintre liderii acestora, citat de AFP. ‘Premierul’ autoproclamatei ‘Republici Populare Doneţk’, Aleksandr Borodai, a confirmat acest lucru unui corespondent al AFP, joi seară, în satul Grabove, unde avionul malaezian, probabil lovit de o rachetă, s-a prăbuşit în cursul după-amiezii.

Update: Echipele de intervenţie trebuie să aibă ‘acces liber şi sigur’ la locul unde avionul Malaysia Airlines, la bordul căruia se aflau cel puţin 154 de cetăţeni olandezi, s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, a declarat ministrul olandez de externe, Frans Timmermans, transmite Reuters. ‘Este o zi neagră pentru Olanda’, a spus şeful diplomaţiei olandeze, adăugând că este nevoie de o investigaţie independentă pentru a se stabili circumstanţele prăbuşirii avionului. Autorităţile ucrainene i-au acuzat pe rebeli că obstrucţionează accesul la locul prăbuşirii.

Update: Catastrofa aeriană din Ucraina: ‘Mulţi’ pasageri mergeau în Australia, la conferinţa despre SIDA.  ‘Mulţi’ dintre pasagerii aflaţi la bordul avionului companiei Malaysia Airlines care s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei se îndreptau spre Conferinţa mondială asupra SIDA care se deschide în acest weekend la Melbourne (Australia), a făcut cunoscut vineri directorul UNAIDS, citat de AFP.

Update: Majoritatea companiilor europene şi americane au decis că nu vor survola Ucraina, după prăbuşirea unui avion de linie malaysian în estul acestei ţări. Agenţia federală americană a aviaţiei (FAA) a cerut joi avioanelor comerciale americane să evite spaţiul aerian din estul Ucrainei, în urma prăbuşirii avionului malaysian în această zonă, relatează AFP.

Apelul vizează zonele Simferopol (Crimeea) şi Dniepropetrovsk.

Update: Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că avionul de linie Malaysia Airlines prăbuşit joi în estul Ucrainei a fost doborât şi că aparent nu a fost vorba de un accident, aeronava fiind ‘aruncată în aer în timpul zborului’, relatează Reuters.

‘Din câte se pare nu a fost un accident. Avionul a fost aruncat în aer în timpul zborului’, a afirmat Joe Biden într-un discurs la Detroit. El a mai spus că este posibil ca la bordul avionului să se fi aflat numeroşi americani. Biden a mai declarat că doborârea avionului este ‘o situaţie gravă’ şi că există multe întrebări fără răspuns. FAA a lansat acest apel „din cauza evenimentelor recente şi unor potenţiale noi activităţi periculoase”.

Update: Şeful securităţii de stat din Ucraina, Valentin Nalivaicenko, a acuzat joi doi ofiţeri ai serviciilor militare de informaţii ruse de implicarea în doborârea avionului de pasageri malaezian în estul Ucrainei şi a spus că aceştia trebuie pedepsiţi pentru ‘crima’ lor, transmite Reuters. Nalivaicenko a declarat că îşi bazează acuzaţia pe interceptarea unor conversaţii telefonice între cei doi ofiţeri. ‘Acum ştim cine a comis această crimă. Vom face tot posibilul ca armata rusă care a comis această crimă să fie pedepsită’, a spus el jurnaliştilor.

Update: La bord se aflau şi 71 de cetăţeni olandezi, 23 de cetăţeni americani, 4 francezi şi 10 britanici.

Update: În timp ce autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi neagă că ar fi tras asupra avionului şi dau vina pe cealaltă parte, publicaţia Deschide.md afirmă că liderul separatiştilor din Doneţk apucase să revendice doborârea avionului.

„Igor Strelkov, liderul separatiștilor din Donețk a postat pe una din rețele de socializare un mesaj prin care își asumă doborârea unui avion ucrainean AN-26, anunță censor.net. Ulterior, s-a dovedit că avionul doborât nu era un AN-26 ucrainean, cum credeau teroriștii din estul Ucrainei, ci o aeronavă de tip Boeing-777 a companiei MalayezianAirlines, cu 295 de persoane la bord.”

Update: Malaysia Airlines confirmă pe Twitter că a pierdut legătura cu avionul în sparţiul aerian ucrainean.

Un reporter Reuters aflat la faţa locului confirmă că epava avionului este în flăcări şi că în jurul acesteia se află cadavrele pasagerilor.

Rebelii proruşi neagă orice implicare în doborârea avionului de pasageri, susţinând că nu au capacitatea militară să atingă ţinte dincolode altitudinea de 4.000 de metri, şi acuză armata ucraineană de doborârea aparatului, potrivit Interfax.

De cealaltă parte, armata ucraineană neagă orice implicare în doborârea avionului.

Rusia, prin emisarul său la ONU, neagă, de asemenea, orice implicare în această catastrofă.

Ministrul Apărării din Malaezia spune, pe Twitter, că nu există nicio confirmare oficială că avionul a fost doborât.

Avionul zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi s-a prăbuşit lângă localitatea Torez, la Est de oraşul Doneţk, unde trupele ucrainiene se confrună cu o insurgenţă armată. Interfax citează surse din cadrul aviaţiei civile.

Potrivit Russia Today, informaţia a fost confrimată de armata ucraineană, aparatul părbuşit fiind un Boeing 777.

Surse Interfax din armata ucraineană susţin că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer, când se afla la altitudinea de 10.000 de metri.

Potivit unui oficial ucrainean citat de Interfax, Anton Gerashchenko, cei 283 de pasageri şi cei 15 membri au echipajului au murit. Acesta susţine că avionul a fost doborât de o rachetă de tip Buk, lansată de separatiţii pro-ruşi.

Acest videoclip apărut pe Youtube recent arată posibila coloană de fum cauzată de prăbuşirea cursei MH17 a Malaysia Airlines.

Citeste si: Traficul aerian de deasupra României a crescut deja cu 30%. ROMATSA spune că e pregătită

Citeste si: Allianz, principalul reasigurator al aeronavei care s-a prăbuşit în Ucraina

Citeste si: Accident aviatic în Ucraina. Interceptări în care rebelii proruşi recunosc că au doborât un avion civil VIDEO

Te-ar mai putea interesa și
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de 50 de bani să le fie ridicate de RetuRo, administratorul Sistemului de......
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...