Un grup controlat de statul chinez va plăti datoriile din Cehia ale CEFC

Compania cehă de servicii financiare J&T a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu conglomeratul public chinez CITIC, care a fost de acord să achite datoriile diviziei europene a companiei chineze CEFC către Grupul J&T, pentru a pune capăt unei dispute complexe, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 25 mai 2018, 12:41
Un grup controlat de statul chinez va plăti datoriile din Cehia ale CEFC

CEFC a investit aproximativ 1,5 miliarde euro în Cehia, unde are peste 4.000 de angajaţi şi deţine o gamă largă de active: imobiliare, producătorul de bere Lobkowicz, clubul de fotbal Slavia Praga şi o companie aeriană. Însă, în ultima vreme, afacerile din Cehia ale CEFC au fost afectate de informaţiile potrivit cărora fondatorul şi preşedintele companiei, Ye Jianming, este anchetat pentru suspiciuni privind încălcarea legii.

Recent, una dintre principalele divizii ale Grupului CEFC China Energy nu a reuşit să ramburseze obligaţiuni în valoare de 2,09 miliarde yuani (327 milioane de dolari) care au ajuns luni la maturitate. De asemenea, a fost abandonat un plan anterior, conform căruia CEFC urma să preia jumătate din activele J&T Financial Group (JTFG), divizia bancară a grupului ceh de servicii financiare J&T.

CEFC Europe, subsidiara din Europa a companiei CEFC China Energy, spune de mai multe săptămâni că CITIC, un conglomerat deţinut de statul chinez, o va ajuta să ramburseze datoriile de 450 milioane euro către J&T. Însă, pe măsură ce discuţiile privind rambursarea datoriilor s-au prelungit, J&T a decis săptămâna trecută să îşi protejeze interesele prin numirea propriei sale echipe manageriale la conducerea CEFC Europe.

Acordul anunţat vineri ar urma să pună capăt disputelor dintre J&T şi CEFC şi, totodată, să cimenteze intrarea conglomeratului public chinez CITIC pe piaţa din Cehia.

‘După negocieri constructive, Rainbow Wisdom (o divizie a CITIC Group) va prelua toate creanţele J&T de la companiile din cadrul CEFC Group, iar echipa managerială interimară instalată de J&T va fi retrasă’, se arată într-un comunicat de presă publicat pe pagina de Internet a Grupului J&T.

În urma acestui acord, CEFC nu va mai avea datorii către J&T, iar grupul ceh va avea un parteneriat pe termen lung cu CITIC.

‘J&T şi CITIC au convenit să discute despre cooperare şi investiţii în proiecte comune’, au precizat reprezentanţii J&T.

În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming (provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei) într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

De asemenea, CEFC China Energy Company Ltd. intenţiona să preia un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International.

Te-ar mai putea interesa și
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările......
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...