Un maidan de nouă hectare din Bucureşti se transformă în proiect imobiliar

La zece ani de când dezvoltatorul Bel Rom obţinea avizul urbanistic pentru construcţia unui mall şi a unor clădiri de birouri pe terenul fostei fabrici Helitube din Colentina şi anunţat investiţii de 100 de milioane de euro, proeictul ar putea fi continuat de alţi investitori. Fondul belgian Mitiska şi-a adjudecat maidanul de 9 ha pentru suma de 16,8 milioane de euro. 
Andrada Ghira - joi, 09 aug. 2018, 07:31
Un maidan de nouă hectare din Bucureşti se transformă în proiect imobiliar

PwC Business Recovery Services (BRS), divizia de insolvenţa şi restructurare a PwC România, a scos în primăvara acestui an la vânzare terenul fostei fabrici Helitube din Colentina, acolo unde planurile de dinainte de criză prevedeau construcţia unui mall de 100 de milioane de euro. 

Firma care deţine terenul, deţinută de dezvoltatorul Bel Rom, a intrat în faliment, iar planurile nu au mai fost duse la bun sfârşit. 

După mai multe licitaţii, terenul de aproape nouă hectare, pentru care Bel Rom a plătit 60 de milioane de euro în 2008, potrivit declaraţiilor oficialilor companiei la acea vreme, a fost adjudecat de fondul de investiţii belgian Mitiska, potrivit datelor publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) şi puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de Termene.ro. Valaorea la care a fost adjudecat terenul este de 16,8 milioane de euro, faţă de preţul de pornire de 18,5 milioane de euro. 

Fondul belgian a cumpărat anul trecut 11 parcuri de retail de lângă Lidl şi Kaufland, tranzacţie care a dus valaorea portofoliului companiei pe piaţa locală la peste 100 de milioane de euro.

Mitiska deţine în România 21 centre comerciale funcţionale, cu o suprafaţă comercială utilă de circa 95.000 mp. Centrele comerciale sunt amplasate în oraşe precum Bucureşti, Arad, Sibiu, Iaşi, Ploieşti, Buzău, Deva, Medgidia, Reşiţa, Slobozia sau Mediaş. Anul acesta, fondul a cumpărat şi clădirea în care funcţionează magazinul Praktiker din Braşov. 

SIF Banat Crişana contestă licitaţia 

SIFI BH Retail S.A., deţinută de SIF Banat Crişana, contestă licitaţia şi a cerut instanţei suspendarea contractului de vânzare-cumpărare adjudecat de firma deţinută de fondul belgian. SIF Banat Crişana „consideră că lichidatorul judiciar cu rea credinţă a încălcat principiul maximizării averii debitoarei”, se mai arată în documentele citate, şi că nu a fost acceptată ca participat în cadrul licitaţiei din iunie. 

Avocaţii PwC au susţinut că SIFI a depus târziu documentele pentru participarea la licitaţie. Deşi instanţa a respins cererea de suspendare a contractului de vânzare-cumpărare, belgienii nu sunt încă proprietarii terenului.

Creditorii au aprobat prelungirea termenelor pentru încheiere contractului de vânzare-cumpărare, dar şi a celui de plată. Acestea vor fi încheiate în termen de 30 de zile după de la soluţionarea, prin hotărâri irevocabile, a celor două contestații formulate de SIFI BH Retail S.A., se mai arată în anunţul publicat în BPI. 

Trei centre comerciale în insolvenţă pentru Bel Rom 

Pe fondul crizei imobiliare, investitorii belgieni au îngheţat demararea proiectului, iar firma prin care a fost cumpărat terenul a intrat în insolvenţă în 2012. Patru ani mai târziu, în octombrie 2016, societatea Bel Rom Nouă a intrat în faliment, iar PwC BRS a preluat mandatul de lichidator judiciar anul trecut.

Pentru acest teren, BelRom a anunţat în urmă cu 11 ani investiţii de 100 de milioane de euro într-un centru comercial.

Aceasta nu este singura firmă a belgienilor care s-a confruntat cu probleme. În insolvenţă au fost şi firmele prin care au fost construite proiectele de retail Electroputere Parc din Craiova, preluat de Catinvest, Hello Shopping Park din Bacău şi Promenada Mall din Focşani, ambele preluate de KBC Bank. 

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...