Un nou val de scăderi ale dobânzilor la depozitele bancare

Băncile au declanşat un nou val de reduceri de dobândă la depozitele bancare, care devin cauze de pierderi. În prezent, rata anuale a dobânzii nu mai depăşeste 6,50% pentru un depozit în lei pe 3 luni. Cei care nu compară ofertele înainte de a alege banca, pot ajunge să primească dobânzi mai mici de 4%, avertizează Conso.ro.
Economica.net - lun, 27 mai 2013, 07:39
Un nou val de scăderi ale dobânzilor la depozitele bancare

Dobânzile medii la depozitele noi pe termene sub un an erau deja de cel mult 5,56%, în martie, la termene mai mici de un an, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României (BNR).

„Şansele unei reveniri a dobânzilor la depozite pe o tendinţă crescatoare sunt zero, momentan. Numai în ultimele două săptămâni, o serie de bănci de talie mare şi medie au operat reduceri de dobânzi la depozitele destinate populaţiei: Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, Bancpost, Carpatica sau OTP Bank”, scrie Conso.ro.

Reducerile sunt de până la 1 procent şi „împing randamentele reale primite pentru economii în zona negativă” (sub nivelul inflaţiei, n.r.).

O mişcare similară a avut loc pe piaţa interbancară. Nivelul mediei interbancare Robor a scazut la minime istorice. Robor la 3 luni a coborât sub pragul de 4%, la începutul lunii mai, pe fondul unei volatilităţi destul de ridicate.

Care este dobanda maximă?

Conso.ro a constatat că, pentru un depozit de 3.000 lei, constituit pe 3 luni, rata dobânzii ajunge până la un maxim de 6,50%. 10 bănci au oferte de dobândă peste 5,50%.
Există şi dobânzi mai mici de 4%.

„Doar pentru cei care acceptă să îşi ţină banii la bancă pe o perioadă mai lungă, bancile au dobânzi care ajung chiar şi la 7% (TBI Bank, pe 12 luni). Piraeus Bank, Volksbank Carpatica, Banca Feeroviară şi ATE Bank, dau peste 6% la termen de un an.

„Având în vedere prognoza actuală de inflaţie pentru finalul anului, de 3,2%, precum şi impozitul de 16% pe dobândă, în final, pentru un depozit de 1.000 lei cu o dobanda de 6%, un client va beneficia de un randament real anualizat de aproximativ 1,8%”, calculează Conso.ro.

Mai multe detalii aici.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...