Un român din zece suferă de depresie: tinerii, mai depresivi decât cei din generaţiile trecute

Tinerii de azi sunt mai depresivi decât cei din generaţiile trecute, deoarece factorii declanşatori din actualitate sunt mai mulţi, mai variaţi şi mai elevaţi, susţin specialiştii.
Economica.net - sâm, 20 sept. 2014, 09:10
Un român din zece suferă de depresie: tinerii, mai depresivi decât cei din generaţiile trecute

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi peste două milioane de români suferă de depresie iar numărul persoanele care intră în depresie este într-o creştere alarmantă, scrie Agerpres.

Factorii declanşatori ai ‘bolii secolului’, în opinia specialiştilor, sunt diferiţi în prezent faţă de acum câteva decenii, la ora actuală, dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele putând creşte semnificativ riscul de depresie.

‘Tinerii de azi se confruntă cu efectul unei rate crescute a divorţurilor, cu efectul plecării părinţilor la muncă în străinătate, cu încercarea aproape disperată câteodată de a fi la înălţimea cerinţelor societăţii de consum – haine de firmă, telefoane deştepte, tot ce acum este apreciat şi înainte nici măcar nu exista’, susţine psihologul Mihaela Sârbu, preşedinta Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere iar anual numărul persoanelor care au ales să-şi pună capăt zilelor ajunge la un milion în lume.

În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă şi consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă – dorinţa de sinucidere sau chiar sinuciderea.

Alţi factori declanşatori ai depresiei în rândul tinerilor pe care specialiştii i-au identificat sunt explozia de tehnologie şi de concepţii exportate, coroborate cu timpul din ce în ce mai puţin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mişcare şi de activităţi sănătoase, monotonia etc.

De asemenea, lipsa unui mediu stabil şi sănătos în familie, lipsa de comunicare directă (nu prin intermediul mijloacelor indirecte – Facebook etc.), slaba acoperire a nevoilor de bază, alimentaţie sănătoasă, mişcare, chiar şi micile articole vestimentare care ne oferă mici bucurii, lipsa sau slaba exprimare afectivă, prin gesturi ale apropiaţilor, duc inevitabil la nemulţumiri şi acumulează frustrări care dacă nu sunt manifestate sau conştientizate se transformă în simptome fizice, comportamentale şi instabilitate emoţională, atrage atenţia Mihaela Sârbu.

Primii paşi care trebuie urmaţi pentru a ajuta o persoană care a intrat în depresie este să fie asigurată că nu este singură în tot acest proces, să fie acceptată fără critici, să i se ofere afecţiune şi atenţie.

‘Este nevoie şi de ajutorul unui specialist, câteodată chiar de tratament medicamentos. Este foarte important să îi motivăm, să fim suportivi, pozitivi, prezenţi, disponibili şi deschişi. Este foarte important să ştie că depresia se vindecă, se ameliorează, se tratează’, afirmă Mihaela Sârbu, psiholog – psihoterapeut.

Potrivit acesteia, nu există niciun program guvernamental care să prevină şi să combată depresia.

‘Deocamdată nu cred că există un program guvernamental care să combată acest îngrijorător flagel, deşi este mare nevoie de el’, declară psihologul Mihaela Sârbu.

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...