Un tânăr a investit 704.000 euro, într-o seră hidroponică. Ce cultivă în ea

O seră hidroponică pentru roşii cherry, pe o suprafaţă de peste 2.500 mp, realizată printr-o investiţie de 704.000 de euro, a fost inaugurată vineri, în comuna Toboliu, judeţul Bihor.
Economica.net - sâm, 21 iul. 2018, 08:39
Un tânăr a investit 704.000 euro, într-o seră hidroponică. Ce cultivă în ea

Administratorul serei, dotată cu cea mai modernă aparatură, este un tânăr de 22 de ani, Robert Muntean, student în anul trei la Facultatea de zootehnie, din Oradea, care a abandonat Dreptul pentru a-şi urma pasiunea pentru agricultură.

Tânărul întreprinzător a folosit terenul bunicilor din Toboliu pentru a-şi împlini visul şi, cu ajutorul părinţilor şi al întregii comunităţi din localitate, a pus pe picioare această afacere.

Sera hidroponică: Prima din nord-vestul ţării

„Să fii racordat la noile tehnologii este un pas important spre viitor şi spre modernitate. Investiţii ca şi cea pe care azi tu o inaugurezi dau încredere tuturor celor care vin după tine. Este un exemplu concret care arată că în România se realizează investiţii şi că tinerii trebuie să-şi reconsidere încă o dată ideea de a părăsi ţara, pentru ca şi în ţara noastră se poate.”, a declarat directorului general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Ionuţ Chesnoiu.

Chesnoiu a menţionat că în regiune mai există 11 proiecte pentru sere, pe care AFIR le finanţează în diferite cote de susţinere, în valoare totală de 11 milioane de euro, din care şase se află în judeţul Bihor. Potrivit acestuia, sera de la Toboliu este singura hidroponică din partea de nord-vest a ţării, o alta seră de acest gen fiind inaugurată anul trecut în Timiş.

Robert Muntean a precizat că, deşi are o suprafaţă relativ mică, de 2.688 metri pătraţi, sera hidroponică în care cultiva numai roşii cherry are o productivitate anuală de până la o sută de tone, destinate consumului local.

Sera hidroponică: Roţiile cherry, productivitate mare pe sistem hidroponic

„Am ales roşiile cherry pentru că au productivitatea cea mai mare pe sistem hidroponic. Plantele au acum o înălţime de un metru şi jumătate, dar pot ajunge până la înalţimea de 15 metri, în general la 10-12 metri”, a explicat Robert.

Potrivit inginerului agronom Constantin Câmpan, tehnolog în cadrul serei, un avantaj major al acestor culturi în substrat mineral este faptul că nefolosind solul tradiţional se evită mai multe boli şi dăunători, întregul proces de producţie fiind controlat. Nu necesită nici stropiri cu diferite substanţe, în plus, cultura din câmp nu se poate menţine, precum cea hidroponică, pe perioada nedeterminată.

„Noi vom avea astfel cultura de roşii undeva până la zece luni, pe când în câmp, aceasta nu poate depăşi trei luni, pe timpul verii”, a explicat agronomul.

Sera hidroponică: Alimentarea plantelor, computerizată

Alimentarea plantelor este asigurată computerizat, din 45 în 45 de minute, fiind realizat un amestec hidric de solvenţi, care este infuzat în patul germinativ constituit din fibra de nucă de cocos.

Răsadurile sunt importate din Grecia, neexistând producători români în acest domeniu, şi au fost plantate în 22 iunie, prima recoltă de roşii urmând să fie culeasă în jurul datei de 15 august.

Prin proiect s-au creat, până în prezent, trei locuri de muncă. Deoarece sistemul este ultramodern, mâna de lucru este necesară, în prezent, la copilitul plantelor, legatul şi agăţatul pe cârlige, iar ulterior, când vor creşte mai mari, la palisarea lor şi recoltare.

Sera hidroponică a fost realizată printr-o investiţie totală de 704.769 de euro, din care 489.000 de euro sprijin financiar nerambursabil, iar contribuţia beneficiarului fiind de 215.000 de euro, suma asigurată printr-un credit bancar.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...