Cum face un tânăr român bani cu produse IKEA

Un tânăr din Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita, şi-a deschis în urmă cu doi ani o firmă prin care comercializează produse de la IKEA. Afacerea merge, dovadă că de atunci, tânărul a deschis şi patru magazine.
Andrada Ghira - sâm, 23 mart. 2013, 14:09
Cum face un tânăr român bani cu produse IKEA

În urmă cu câţiva ani, Szakacs Botond avea o firmă de proiectare. Dar, cum afacerea nu a mai mers, s-a orientat spre altceva. Şi a ales să comercializeze produse marca IKEA.

„În România există doar un magazin IKEA, iar noi funcţionăm practic ca o firmă de curierat pentru cei care nu vor să meargă la Bucureşti”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Szakacs Botond, proprietarul Sweet Home Design.

Comisioanele variază în funcţie de valoarea comenzii. Dacă un client a făcut o comandă cu o valoare mai mică de 250 de lei, atunci comisionul este de 40%. Acesta scade la 20% pentru comenzile mai mari de 1.000 de lei şi plătite în avans.

Asta ar însemna că la o comandă de 2.000 de lei, dar pe care clientul din Tîrgu-Mureş, spre exemplu, nu o plăteşte în avans, atunci, comisionul este de 25%: 500 de lei. Dacă acelaşi client ar comanda de la magazinul IKEA, ar avea de plătit 1,6 lei/Km pentru cei 700 de km pe ruta Bucureşti-Tîrgu-Mureş-Bucureşti. Adică, în total 1.120 lei în plus faţă de valoarea comenzii, dublu faţă de cât percepe firma lui Szakacs.

Patru magazine deschise

Szakacs Botond a deschis şi patru magazine în oraşele Miercurea-Ciuc, Tîrgu-Mureş, Cluj-Napoca şi la Iaşi. Unităţile au suprafeţe cuprinse între 30 şi 60 de mp, iar majoritatea produselor comercializate aici sunt cele din gama de bucătărie, şi mai puţin piese de mobilier mari.

„Cu patru magazine, mergem destul de des la IKEA pentru a ne onora comenzile. Lunar, avem cam 50 de comenzi şi majoritatea depăşesc 500 de lei, şi chiar 1.000 de lei”, ne-a mai declarat tânărul afacerist. Adaosul comercial la produsele vândute în magazine este de 50% faţă de preţul de listă al produselor din magazinul IKEA de la Bucureşti.

Pentru moment, tânărul nu are în plan deschiderea altor magazine, dar dacă IKEA va deschide un magazin în oraşele în care vinde deja produse, atunci ar fi nevoit să-şi închidă unitatea. Recent, proprietarul parcului de retail ERA Shopping din Iaşi a anunţat că se află în negocieri cu IKEA pentru deschiderea unui magazin în oraş, însă o decizie certă în acest sens nu a fost încă luată.

Firma Bubu Design, prin care sunt revândute produsele IKEA, a realizat în 2011 o cifră de afaceri de aproape 92.000 de euro şi un profit net de aproape 800 de euro. Pentru anul 2012, Szakacs spune că cifra de afaceri a fost de aproape 600.000 de lei, adică 135.000 de euro.

Întrebat de ECONOMICA.NET dacă cei de la IKEA ştiu de existenţa firmei sale care comercializează produse cumpărate de la Bucureşti, acesta spune că da, însă nu există nici un fel de relaţii comerciale sau alte legături între firma lui şi Inter IKEA Systems BV, titlularul mărcilor IKEA.

Ce spune IKEA România

„”Produsele IKEA pot fi comercializate în România doar de către magazinul IKEA din Bucureşti, Băneasa Shopping Center. Compania Inter IKEA Systems B.V. (cu sediul în Olanda) este deţinător al drepturilor de propietate intelectuală pentru conceptul IKEA şi este unicul francizor al brandului IKEA în lume.

Această companie francizează toate magazinele IKEA din lume, atât cele care fac parte din IKEA Group (cum ar fi magazinul din Bucureşti), cât şi cele deţinute de alţi propietari francizaţi (cum ar fi magazinul din Bucureşti înainte de preluarea de către IKEA Group în 2010 sau magazine ca cele din Bulgaria sau Grecia).
Suntem conştienţi că alte magazine recomercializează produse IKEA, dar produsele cumpărate prin intermediul acestor intermediari, sau prin orice alt mod decât direct din magazinul nostru, nu beneficiază de serviciile oferite de noi, precum politica de returnare, garanţiile la produse, siguranţa că acestea sunt produse IKEA.

Am anunţat colegii de la Inter IKEA Systems B.V. despre această situaţie şi ei pot lua eventuale măsuri sau răspunde mai detaliat referitor la aceasta situaţie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Mihaela Muresan, marketing manager IKEA România.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...