Ungaria doreşte o cooperare mai strânsă cu Austria şi Italia în ceea ce priveşte politica în domeniul migraţiei

Ungaria doreşte să-şi coordoneze politica privind refugiaţii cu Austria şi Italia, după victoria în alegerile legislative din cele două ţări a partidelor anti-imigraţie, extinzând astfel o alianţă de state europene axată pe securitatea internă, relatează Reuters.
Economica.net - lun, 12 mart. 2018, 18:02
Ungaria doreşte o cooperare mai strânsă cu Austria şi Italia în ceea ce priveşte politica în domeniul migraţiei

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat luni că abordarea problemei migraţiei de către guvernul de la Viena şi a alianţei de centru-dreapta, câştigătoare a alegerilor în Italia, este foarte asemănătoare cu cea a statelor central europene membre ale blocului comunitar.

‘Deci, este evident că vom lucra împreună în viitor. Aceasta nu este împotriva Europei de Vest, este împotriva migraţiei şi este în favoarea intereselor noastre pentru că noi punem pe primul plan securitatea’, a declarat şeful diplomaţiei ungare într-un interviu acordat Reuters.

Dezacorduri asupra politicii privind migraţia provocate de cel mai mare aflux de refugiaţi în Uniunea Europeană după cel de-al Doilea Război Mondial au slăbit unitatea blocului comunitar, unele state estice refuzând să pună în aplicare un sistem de cote obligatorii de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale UE.

Refuzând să accepte refugiaţi musulmani, Ungaria şi vecinii săi din Grupul de la Vişegrad – Cehia, Polonia şi Slovacia – au invocat îngrijorări legate de securitate şi dorinţa de a păstra tradiţia creştină a societăţilor lor.

În Austria, Partidul Poporului (conservator) al cancelarului Sebastian Kurz guvernează din decembrie în coaliţie cu Partidul Libertăţii (de extremă dreapta), în urma unor alegeri dominate de tema crizei migranţilor în Europa.

În urma alegerilor legislative de luna aceasta din Italia, Partidul Democrat (PD, centru-stânga) a fost învins de o coaliţie de centru-dreapta/extremă-dreapta care a prezentat o poziţie dură anti-imigraţie în timpul campaniei electorale.

Peter Szijjarto a declarat că ţările din Grupul de la Vişegrad nu au în vedere o extindere a alianţei, însă acest lucru nu trebuie să împiedice legături mai strânse cu state care au o viziune asemănătoare.

‘Ceea ce cu siguranţă ne-ar plăcea să facem este să avem o cooperare mai strânsă şi mai eficientă cu Austria şi, desigur, sperăm cu viitorul guvern italian’, a mai spus el.

Întrebat despre o înregistrare video recentă în care Janos Lazar, principalul consilier al premierului Viktor Orban, îi acuză pe imigranţi că ‘dau afară’ creştini albi într-un cartier din Viena, Szijjarto a declarat că, în opinia sa, declaraţiile nu sunt nefericite. Facebook a decis înlăturarea înregistrării video.

‘Este o problemă deschisă în Austria că numărul copiilor musulmani care urmează să fie înscrişi în şcolile din Viena se apropie de numărul copiilor austrieci care urmează să fie înscrişi. Aceasta este o dezbatere deschisă … ‘, a mai spus Szijjarto.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...