Ungaria lui Orban şi Rusia lui Putin îşi consolidează prietenia prin noi acorduri energetice

Zilele trecute Vladimir Putin i-a făcut o vizită premierului ungar, Viktor Orban, la Budapesta. Prietenia dintre cei doi, deja de notorietate, pare ca se va consolida şi în acorduri într-unul dintre cele mai sensibile domenii: energia.
Economica.net - sâm, 04 feb. 2017, 08:51
Ungaria lui Orban şi Rusia lui Putin îşi consolidează prietenia prin noi acorduri energetice

„Este evident că lumea trece printr-o transformare majoră, iar această transformare va crea condiţiile unei îmbunătăţiri a relaţiilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană”, a declarat Orban la conferinţa de presă comună cu Putin.

„În partea occidentală a continentului european politica antirusească este foarte la modă”, a mai spus el. Fără să menţioneze direct sancţiunile economice europene impuse Rusiei după anexarea Crimeii şi începerea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei, premierul Orban a apreciat că problemele politice „nu se pot soluţiona prin mijloace economice”.

„Nu trebuie să aducem alte conflicte în sectorul economiei, pentru că acest lucru duce numai la pierderi’, a spus şeful executivului maghiar.

Cum se vede în domeniul economic această apropiere politică între cele două state şi cei doi lideri? În special în domeniul energiei. Iată cele mai importante înţelegeri:

Gazoductele

Ungaria s-ar putea alătura, în viitor, proiectelor de gazoducte susţinute de Gazprom în Europa: Nord Stream şi Turkish Stream. Asta deşi este implicată şi în proiectul european BRUA (Bulgaria Romania Ungaria Austria Interconnector), prin care gazele din zona caspică să ajungă, via Turcia, în Europa.

„Vreau să subliniez că în domeniul petrolului şi gazelor există perspective bune pentru creşterea cooperării între Rusia şi Ungaria, în condiţiile în care livrările din Rusia acoperă 75% din consumul de petrol şi 60% din consumul de gaze naturale al Ungariei. Nu este exclus ca partenerii ungari să fie implicaţi în noi rute pentru furnizarea de energie via Nord Stream şi Turkish Stream. Această chestiune este discutată în prezent şi este posibil să fie construită o extensie Nord Stream până în Ungaria”, a declarat consilierul prezidenţial al lui Putin, Yuri Ushakov.

Nord Stream este o conductă pentru exportul gazelor naturale care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică. Nord Stream este o conductă de gaze naturale din Rusia către Germania. Nord Stream leagă portul rusesc Vyborg de portul german Greifswald, pe o distanță de 1.200 de kilometri, pe sub Marea Baltică. Ocolind ţările de tranzit, gazoductul Nord Stream oferă Gazprom un acces direct la consumatorii europeni, şi a fost construită în ciuda opoziţiei statelor din zona baltică, care au reclamat posibile probleme de mediu

În ceea ce priveşte Turkish Stream, în luna octombrie 2016, Rusia şi Turcia au semnat un acord bilateral pentru construcţia unei conductei submarine care va transporta gaze naturale ruseşti în sud-estul Europei. Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, iar construcţia ar putea începe chiar în acest an.

Centrala nucleară

Ungaria are o singură centrală nucleară, construită la Paks, în centrul ţării, în anii comunismului, cu tehnologie sovietică VVER. Cu patru grupuri, centrala asigură circa 40% din consum, iar ungurii ar mai vrea să construiască încă două.

Contractul pentru cele două noi grupuri este în valoare de 12 miliarde de euro, din care 80% trebuia să fie finanţat de Moscova, dar acesta face obiectul unei anchete a Comisiei Europene (contractual a fost atribuit direct) ceea ce a împiedicat demararea construcţiei.

Ruşii supralicitează şi au anunţat că sunt pregătiţi să finanţeze tot proiectul. ‘Suntem gata să finanţăm (proiectul) 100%’, a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă cu Viktor Orban în parlamentul ungar. „Însă atunci termenii acordului trebuie modificaţi”, a adăugat el, fără să facă alte precizări. Comisia Europeană a deschis la sfârşitul lui 2015 o anchetă aprofundată pentru a vedea dacă acest proiect, atribuit fără cerere de ofertă, este viabil economic şi conform regulilor existente în materie de concurenţă. Pentru Kremlin, sunt numai „şicane gratuite”, a afirmat consilierul preşedintelui rus, Iuri Uşakov, în ajunul vizitei lui Putin.

Lucrările ar urma să înceapă în 2018 şi primul reactor va intra în funcţiune în 2023.

Pe lângă aceste proiecte, Putin a mai anunţat şi că acordul privind furnizarea de gaze ruseşti pentru Ungaria a fost prelungit până în anul 2021 şi că vor începe negocieri pentru un nou acord.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...