Unilever îşi reorganizează activitatea şi structura, urmând să aleagă între Marea Britanie şi Olanda

Grupul anglo-olandez Unilever ar putea renunţa la structura sa foarte veche, ce prevede menţinerea a două corporaţii separate, în Marea Britanie şi în Olanda, începând o perioadă de turbulenţe politice cu guvernele ambelor state pentru păstrarea sediilor centrale, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 06 apr. 2017, 15:37
Unilever îşi reorganizează activitatea şi structura, urmând să aleagă între Marea Britanie şi Olanda

Unilever, unul dintre cei mai mari producători mondiali de bunuri de larg consum, a anunţat joi că intenţionează să renunţe la divizia de margarină, ca parte a unei revizuiri mai ample a afacerilor sale.

În timp ce analizăm opţiunile referitoare la divizia de margarină, devine evident că structura legală duală face astfel de schimbări mai complexe, se arată în comunicatul Unilever.

Pierderea Unilever ar putea fi o lovitură pentru premierul britanic Theresa May, pe fondul temerilor legate de Brexit. Multinaţionalele cu sediul în Marea Britanie au beneficiat de deprecierea lirei sterline de la votul din iunie 2016 privind ieşirea ţării din UE, majorând valoarea vânzărilor lor în afara Regatului Unit.

Dacă Unilever alege Olanda, politicienii locali vor respira uşuraţi o perioadă, pe fondul temerilor privind intenţiile companiilor străine de a prelua firme olandeze.

Structura duală – Unilever este societate publică cu răspundere limitată şi în Marea Britanie şi în Olanda – a fost o parte cheie a companiei de la înfiinţarea sa, în 1930, în urma fuziunii dintre un producător olandez de margarină cu un furnizor britanic de săpun.

Cine va câştiga: Londra sau Rotterdam?, se întreabă analistul Joost van Beek, de la Theodoor Gilissen Bankiers. Acesta adaugă: Ei ar putea alege Marea Britanie, beneficiind de deprecierea lirei sterline, ca rezultat al Brexitului. Pe de altă parte, cu toate eforturile din sectorul de cercetare-dezvoltare (R&D) realizate de companie în Olanda, ar fi foarte important pentru o companie ca Unilever să rămână active în Ţara Lalelelor.

Din cauza structurii duale, Unilever are două Consilii de Administraţie, două seturi de reglementări juridice şi de guvernare, două Adunări ale Acţionarilor şi pregăteşte două seturi de rezultate financiare, în euro şi în lire sterline.

‘Ceea ce analizăm acum este complexitatea structurii legale. Am reuşit întotdeauna să trăim cu asta’, a apreciat directorul general Paul Polman, cetăţean olandez.

Unilever se aşteaptă ca oportunităţile de achiziţii să vină şi să plece mai rapid, iar compania să se poată mişca mai repede fără structura duală. Vânzarea diviziei de margarină ar fi mai uşoară, a explicat şeful grupului anglo-olandez.

De asemenea, Unilever a anunţat joi că va integra divizia de alimente şi băuturi răcoritoare într-o subsidiară cu sediul în Olanda.

Ampla revizuire a afacerilor Unilever vine după ce în februarie oferta de 143 de miliarde de dolari a lui Kraft Heinz Co pentru grupul anglo-olandez a fost retrasă.

Acordul ar fi reprezentat cea mai mare preluare realizată vreodată în industria alimentară, depăşind tranzacţia record de anul trecut, când producătorul de bere Anheuser-Busch InBev SA a preluat rivala SABMiller Plc cu suma de aproximativ 123 de miliarde de dolari, inclusiv datoria. Tranzacţia ar fi dus la crearea celui de-al doilea mare producător mondial de bunuri de larg consum, cu vânzări combinate estimate la 84,7 miliarde de dolari anul trecut, fiind depăşit doar de grupul Nestle.

Unilever a respins oferta care evaluează acţiunile companiei la 50 de dolari, apreciind că propunerea ‘subevaluează fundamental’ grupul anglo-olandez.

Unilever (producătorul săpunurilor Dove, ceaiurilor Lipton şi îngheţatei Magnum) este prezent în peste 100 de ţări, are 163.000 de angajaţi, iar pe piaţa românească activează din anul 1995. Unilever South Central Europe coordonează din Bucureşti operaţiunile în şapte ţări din zonă – România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia şi Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele cu sucuri, sandvisuri saau cafea sunt obligate să fie dotate cu AMEF.......
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...