Uniunea Europeană susţine reformele-cheie în Republica Moldova

Comisia Europeană a anunţat marţi un nou pachet anual de sprijin pentru Republica Moldova, destinat să ajute instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să beneficieze de oportunităţile oferite de Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA) semnat de această ţară cu Uniunea Europeană.
Economica.net - mar, 29 iul. 2014, 11:44
Uniunea Europeană susţine reformele-cheie în Republica Moldova

‘Acordul de asociere reprezintă o piatră de hotar în politica noastră privind Parteneriatul Estic şi în relaţia noastră cu Republica Moldova şi se bazează pe valori fundamentale comune urmând să deschidă noi posibilităţi pentru apropierea relaţiilor politice şi pentru legături economice puternice. Moldova are sprijinul nostru deplin în acest proces semnificativ şi istoric’, a declarat Štefan Füle, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, citat de serviciul de presă al Comisiei.

Noua finanţare europeană pentru Republica Moldova este destinată să sprijine modernizarea instituţiilor publice cheie, implementării acordului DCFTA, îmbunătăţirii politicii finanţelor publice şi de management, competitivităţii de afaceri şi comerciale din mediul rural în raport cu UE, protecţiei minorităţilor şi a grupurilor vulnerabile.

Acesta este un prim pachet de asistenţă bilaterală acordată de Republica Moldova în conformitate cu Cadrul unic de sprijin, care stabileşte obiectivele şi priorităţile strategice pentru viitoarea cooperare UE-Republica Moldova în 2014-2017.

Parteneriatul Estic este cadrul politic principal pentru relaţiile UE-Moldova. Aceasta reprezintă dimensiunea estică a Politicii Europene de Vecinătate şi îşi propune să aducă Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Acordul de asociere UE-Republica Moldova, inclusiv cel de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, a fost semnat la 27 iunie.

Cadrul unic de sprijin al UE pentru Republica Moldova (SSF) pentru perioada 2014-2017 a fost adoptat la 11 iunie 2014. Pachetul UE de sprijin anual (Programul anual de acţiune 2014) oferă Republicii Moldova o alocare de 101 milioane de euro.

Finanţarea se acordă prin intermediul Instrumentului european de vecinătate (IEV) pentru două acţiuni. Prima se referă la sprijin pentru reformele privind politicile din domeniul finanţelor publice din Republica Moldova (37 de milioane de euro). Această sumă este destinată să ajute Ministerul Finanţelor, Parlamentul şi Instituţia Supremă de Audit a Republicii Moldova în procesul de consolidare a bunei guvernări, a unei politici fiscale eficiente, a unei politici transparente şi responsabile a finanţelor publice şi a sistemelor de consolidarea a managementului financiar public.

O a doua acţiune se referă la Programul european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (PEVADR) pentru Republica Moldova, care presupune un sprijin pentru agricultură şi dezvoltare rurală de 64 milioane de euro. Suma are ca obiectiv stimularea dezvoltării rurale prin dialog politic îmbunătăţit, creşterea competitivităţii în sectorul agricol. O parte din această acţiune va fi dedicată intensificării în continuare a dialogului dintre autorităţile centrale şi regionale, cum ar fi Găgăuzia.

La 2 mai 2014, Comisia Europeană a aprobat deja un program de sprijin în favoarea Republicii Moldova în valoare de 30 milioane de euro, destinat susţinerii competitivităţii micilor afaceri, dezvoltării legislaţiei naţionale în conformitate cu standardele de calitate ale UE şi promovarea exporturilor, precum şi pentru campanii de informare cu privire la acordul comercial UE-Republica Moldova, oportunităţi de investiţii şi de comunicare. Acest sprijin suplimentar a fost acordat în cadrul mecanismului ‘Mai mult pentru mai mult’ din cadrul noului Instrument european de vecinătate.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...