UNSAR: Încărcarea costurilor daunei de către terţi prestatori, o posibilă sursă de fraudă cu impact în piaţa de asigurări auto

Încărcarea nejustificată a costurilor daunei de către terţi prestatori este o posibilă sursă de fraudă cu impact major în piaţa de asigurări auto, afirmă Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care atrage din nou atenţia asupra faptului că riscul cel mai mare poate veni din zona reglementării, uneori lacunare, care poate permite unor terţi prestatori de servicii şi din zona unităţilor service auto să încarce nejustificat costurile daunei. 
Economica.net - mie, 14 mart. 2018, 19:58
UNSAR: Încărcarea costurilor daunei de către terţi prestatori, o posibilă sursă de fraudă cu impact în piaţa de asigurări auto

‘Industria de asigurări este principala interesată să stopeze frauda, având în vedere că asiguratorii sunt cei care suportă costurile crescute, iar efectele negative ale acestor anomalii se răsfrâng asupra clienţilor printr-un nivel crescut al primelor. În timp ce societăţile de asigurări au tarife de referinţă stabilite de un actuar independent contractat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în cazul service-urile auto sunt practicate tarife cu diferenţe de 300-400% pentru acelaşi serviciu’, precizează UNSAR.

Potrivit unui comunicat al UNSAR, efectuarea unor calcule exacte privind numărul şi valoarea fraudelor ar putea porni numai de la monitorizarea cazurilor de fraudă efectiv dovedite în baza unor hotărâri judecătoreşti, nu şi a celor pentru care există doar suspiciuni de fraudă. De asemenea s-ar putea adăuga calcule privind majorarea costului cu despăgubirea, precum şi o estimare privind dosarele care, în baza unor termene prea strânse, nu mai pot fi verificate corect.

‘Din informaţiile pe care UNSAR le deţine în prezent, nu există o statistică oficială în privinţa procentajului fraudelor din sectorul RCA. Se poate vorbi doar de estimări generale, care pot fi folosite cu rezervele de rigoare, dat fiind caracterul lor speculativ şi a lipsei de exactitate a cifrelor vehiculate’, se menţionează în comunicat.

UNSAR subliniază că în spaţiul public se face o confuzie între plata despăgubirii stabilite în conformitate cu legea, care reprezintă o obligaţie a asigurătorului şi repararea autovehiculului avariat care intră în sarcina păgubitului utilizând unităţile service auto ca prestatori de servicii de reparaţie.

‘Dorim să atragem atenţia asupra faptului că asiguratul nu are obligativitatea de a-şi repara maşina la unităţile service cu care asiguratorul are contract. Firmele de asigurări şi-au extins gama serviciilor, încheind parteneriate cu diverse unităţi service în scopul de a scuti clientul de drumuri inutile, prin efectuarea plăţii despăgubirii direct în contul unităţii reparatoare. Prin aceasta nu trebuie să se înţeleagă faptul că asigurătorul ‘repară’ maşina păgubitului sau că păgubitul RCA este obligat să-şi repare maşina numai în service-urile agreate de asigurator. Păgubitul RCA este liber să încaseze despăgubirea, chiar şi în avans, urmând să-şi aleagă singur service-ul unde doreşte să execute ulterior reparaţia. (…) Există cazuri în care service-urile pot creşte artificial şi nejustificat costurile reparaţiei, dacă aceste costuri se suportă din asigurarea RCA. Încărcarea excesivă a tarifelor în cazul anumitor unităţi service pe baza faptului că în final asiguratorul este cel obligat să plătească despăgubirea nu reprezintă altceva decât o formă mascată de îmbogăţire fără just temei, menită să perturbe echilibrul firesc de pe piaţa asigurărilor şi să lovească în final tot în consumatorul de asigurări’, explică UNSAR.

Asigurătorii atrag atenţia că dreptul unităţilor reparatoare de a-şi stabili în mod liber tarifele de manoperă nu trebuie să dea naştere unor abuzuri şi să ducă la practicarea unor tarife diferite pentru aceleaşi prestaţii după cum costurile sunt acoperite din asigurarea RCA sau de către beneficiarul reparaţiei.

‘Indiferent de dimensiunea fenomenului, frauda în segmentul RCA îmbracă diferite forme, care în final au ca efect creşterea costurilor cu poliţa de asigurare’, precizează aceştia.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 80% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei asigurărilor pe plan intern şi internaţional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federaţiei asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...