România a cerut Comisiei Europene reevaluarea calendarului MTO

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a anunţat, miercuri, că cerut reevaluarea calendarului MTO (Medium Term Objective - Obiectivul bugetar pe termen mediu - n. r.) pe o perioadă de patru ani la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN).
Economica.net - mie, 28 ian. 2015, 08:58
România a cerut Comisiei Europene reevaluarea calendarului MTO

‘Am cerut în numele României reevaluarea calendarului pentru MTO pe o perioadă de patru ani şi aş dori ca săptămâna viitoare să avem o întâlnire şi pe această temă pentru că în martie sau în aprilie, cel târziu în aprilie, când vom avea solicitarea oficială către Comisia Europeană, aş vrea să fie un sprijin şi o susţinere totală atât din partea Parlamentului şi Guvernului, a tuturor forţelor politice pentru că această reevaluare ar duce la creşterea alocării pentru investiţii în România în următorii patru ani de zile şi cred că este un interes comun’, a spus Vâlcov.

Ministrul Finanţelor a participat luni şi marţi la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare de la Bruxelles, scrie Agerpres.

”Mulţumim Comisiei Europene pentru eforturile făcute pentru a elabora Comunicarea privind flexibilităţile Pactului, dar considerăm că sunt necesare discuţii viitoare privind anumite aspecte. Credem că doar consolidarea fiscală, fără a ţine cont de alţi factori şi specificităţi ale statelor membre nu reprezintă o politică adecvată. Totodată, trebuie să asigurăm un tratament corect şi echitabil pentru toate statele membre. Realitatea este că, în timp ce unele state au luat măsuri dure pentru a-şi reduce cheltuielile şi deficitele, acest lucru nu s-a întâmplat cu toate statele din Uniune Europeană’, a afirmat ministrul la ECOFIN, conform unei declaraţii publice postate pe site-ul ministerului.

El a susţinut că România trebuie să investească în infrastructură şi pentru acest obiectiv avem nevoie de spaţiu fiscal.

‘Investiţiile în infrastructură de transport concomitent cu menţinerea unui obiectiv bugetar pe termen mediu ambiţios, va face ca România să poată atinge nivelul mediu european de km de autostradă raportată la suprafaţă în 50 de ani. De aceea este dificil pentru România să realizeze obiectivul bugetar pe termen mediu în anii următori. Consider că este mult mai corect să discutăm sincer despre situaţia în care ne aflăm decât să nu ne respectăm angajamentele aşa cum au făcut alte state anul trecut’, a mai arătat Vâlcov.

Potrivit acestuia, în pofida discuţiilor ce au avut loc anul trecut la nivelul ECOFIN, Comisia a refuzat să accepte o soluţie referitoare la cheltuielile suplimentare de apărare în cadrul discuţiilor referitoare la deficitul bugetar aferent anului curent, deşi avem o graniţă lungă cu Ucraina.

‘Având în vedere elementele menţionate, solicit Comisiei Europene să înceapă discuţiile cu statele membre pentru reevaluarea calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu, având în vedere că indicatorii economici şi evoluţiile specifice sunt diferite acum faţă de momentul în care a fost stabilit acest calendar”, a conchis ministrul Finanţelor Publice.

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...