Valoarea primelor brute subscrise de asigurătorii activi a ajuns la 7,47 miliarde lei, la 9 luni din 2018

Valoarea totală a primelor brute subscrise în primele 9 luni din 2018 de cele 29 de societăţi de asigurare active a fost de 7,47 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, a afirmat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Cristian Roşu, la un eveniment de specialitate. 
Economica.net - mar, 22 ian. 2019, 18:14
Valoarea primelor brute subscrise de asigurătorii activi a ajuns la 7,47 miliarde lei, la 9 luni din 2018

„Din datele disponibile pe baza raportărilor primite la 30 septembrie 2018, valoarea totală a primelor brute subscrise de către cele 29 de societăţi de asigurare active a fost de 7,47 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, când valoarea înregistrată a fost de 7,32 miliarde lei. Piaţa a continuat să fie dominată de asigurările generale – pondere 79% – cu un volum de prime brute subscrise de 5,88 miliarde lei, în creştere cu 2% faţă de perioada similară a anului 2017, în timp ce asigurările de viaţă au reprezentat 21% din totalul primelor brute subscrise, cu un volum de prime brute subscrise de 1,59 miliarde lei, înregistrând o creştere de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, a spus Cristian Roşu.

Asigurările de răspundere civilă auto (RCA), cu un volum de prime brute subscrise de 2,69 miliarde lei, au continuat să deţină ponderea principală – 46% – în totalul de prime brute subscrise pentru asigurările generale.

Oficialul ASF a declarat că în cazul asigurărilor RCA s-a înregistrat o scădere a volumului de prime brute subscrise cu 6% faţă de primele 9 luni ale anului precedent, însă numărul contractelor de asigurare încheiate a crescut (6.093.155 faţă de 5.643.732).

Cristian Roşu susţine că din datele statistice disponibile în acest moment se poate aprecia ca piaţa asigurărilor nu a înregistrat modificări semnificative şi apreciază că tendinţa se va menţine şi în anul 2019.

„Cu toate acestea, apreciem anul 2019 ca unul plin de provocări în activitatea industriei, pornind de la obiectivele pe care ni le-am propus. Unul dintre acestea este legat de consolidarea implementării noilor directive care au generat modificări de substanţă în 2018, şi anume GDPR şi IDD, aceasta din urmă vizând două direcţii extrem de importante: pe de o parte distribuţia, reglementată recent prin Norma 19/2018, iar pe de altă parte pregătirea profesională, reglementată prin Norma 20/2018. Preocuparea noastră principală va fi îndreptată în direcţia punerii corecte în aplicare a prevederilor celor două norme, având ca rezultat conduita în relaţia cu consumatorul. De altfel, conduita în relaţia cu consumatorul trebuie să aibă ca rezultat creşterea gradului de cuprindere în asigurare, România înregistrând un grad de penetrare de doar 1,21% din PIB faţă de valori mult mai mari, care se înregistrează în ţările dezvoltate (12% Franţa şi 6% Germania)”, a spus Cristian Roşu.

El a afirmat că cei doi indicatori care dau imaginea de ansamblu asupra pieţei asigurărilor, şi anume gradul de penetrare şi gradul de concentrare, denotă o piaţă mică raportat la PIB, ceea ce, la prima vedere, constituie un aspect negativ. Acest lucru trebuie văzut însă ca fiind o oportunitate, întrucât există loc de creştere, piaţa românească dispunând de un potenţial încă foarte mare.

„În acest sens, vom continua să ne implicăm în acţiunile de educaţie financiară începute şi, de asemenea, vom avea în vedere demararea altor activităţi noi, astfel încât consumatorul de produse de asigurare să înţeleagă care sunt produsele de care are nevoie şi ce aşteptări trebuie să aibă, atât de la produsele achiziţionate, cât şi de la serviciile pe care trebuie să le primească din partea distribuitorilor şi a societăţilor de asigurare”, a menţionat Cristian Roşu.

Vicepreşedintele ASF Cristian Roşu a participat la evenimentul „XPRIMM Time for Business – Provocările anului 2019”.

Te-ar mai putea interesa și
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării de către Turcia, au declarat joi......
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...