Vânzările de maşini electrice şi hibride noi s-au dublat: 463 de unităţi în primele 11 luni din 2015

Numărul autoturismelor hibride şi electrice vândute în România, în primele 11 luni ale anului, a ajuns la 463 de unităţi, în creştere cu aproape 125% faţă de acelaşi interval din 2014, din acest total 28 de autovehicule fiind 100% electrice, potrivit statisticii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile /APIA/, consultată de Agerpres.
Economica.net - lun, 21 dec. 2015, 07:31
Vânzările de maşini electrice şi hibride noi s-au dublat: 463 de unităţi în primele 11 luni din 2015

Conform datelor citate, vânzările de maşini ecologice, raportate în perioada ianuarie – noiembrie 2015, reprezintă echivalentul a 0,5% din totalul autovehiculelor noi comercializate în aceeaşi perioadă din anul anterior.

La nivelul lunii noiembrie au fost vândute 52 de maşini electrice (0,5% din totalul vânzărilor), în scădere cu 34% faţă de luna anterioară, când se vânduseră 79 de maşini electrice şi hibride.

Din totalul celor 463 de unităţi vândute în primele 11 luni ale acestui an, 28 au fost 100% electrice, creşterea faţă de intervalul ianuarie – noiembrie 2014 fiind de circa 125%, când se consemnaseră 206 maşini ‘verzi’ comercializate, din care doar 7 complet electrice.

Pe de altă parte, în funcţie de tipul de combustibil, autoturismele diesel au continuat să domine piaţa, cu o pondere care, la 11 luni, a ajuns la 53,1% din totalul comercializat (47.528 unităţi), în timp ce autovehiculele pe benzină au însumat 46,3% din piaţă, respectiv 41.446 unităţi.

În 2015, Programul ‘Rabla’ a fost configurat cu eco-bonusuri diferenţiate, care s-au adăugat primei de casare în valoare de 6.500 lei, şi cu posibilitatea cumulării a maximum două eco-bonusuri pentru achiziţia unui autovehicul.

Astfel, s-a putut acorda un eco-bonus în valoare de 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, un eco-bonus în valoare de 1.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenţionale), precum şi un eco-bonus în valoare de 2.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

Persoanele fizice care au dorit să achiziţioneze o maşină nouă au putut aplica, începând din 27 aprilie, în cadrul Programului ‘Rabla’, bugetul alocat în acest an de către autorităţi fiind de 162,5 milioane de lei.

Autorităţile au alocat, în acest an, 20.000 de tichete valorice pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice, inclusiv instituţii publice, operatori economici fără personalitate juridică, organizaţii profesionale care sunt organizate şi îşi desfăşoară activitatea într-una dintre formele de exercitare a profesiei liberale.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...