Varufakis: Începând de mâine, vom colabora cu BCE şi vom avea o atitudine pozitivă faţă de Comisia Europeană

'Începând de mâine, vom colabora cu Banca Centrală Europeană, care a avut o poziţie neutră săptămâna trecută, şi vom avea o atitudine pozitivă faţă de Comisia Europeană', a declarat Ministrul grec de finanţe, Yanis Varufakis, în prima sa declaraţie publică după anunţarea victoriei taberei 'Nu' la referendum. Varufakis a spus că, prin votul categoric dat de concetăţenii săi, la referendumul de duminică, împotriva propunerilor creditorilor internaţionali, guvernul de la Atena va putea să 'întindă o mână a cooperării' partenerilor europeni pentru a ajunge împreună la un acord, transmite agenţia EFE citată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 05 iul. 2015, 20:38
Varufakis: Începând de mâine, vom colabora cu BCE şi vom avea o atitudine pozitivă faţă de Comisia Europeană

El a susţinut în continuare că acest ‘Nu’ de fapt nu este un ‘Nu’ împotriva austerităţii, ci ‘o revenire la valorile Europei’. ‘Acest ‘Nu’ este un mare ‘Da’ Europei democratice’, a adăugat ministrul grec, el considerând de asemenea că rezultatul la acest referendum va fi de acum înainte un ‘instrument de colaborare cu partenerii’.

În pofida tonului conciliant, Varufakis şi-a reluat în această intervenţie criticile faţă de creditorii internaţionali, acuzându-i că ‘în ultimele cinci luni (de când stânga radicală Syriza a preluat conducerea guvernului în urma câştigării alegerilor n.red.) au respins orice dezbatere cu privire la austeritate şi datoria’ externă a Greciei. ‘De cinci luni încercăm să negociem pentru a le explica acest lucru: fără alte împrumuturi, dacă nu le restructurăm pe cele vechi’, a continuat ministrul grec, susţinând că ‘din primul moment, creditorii au încercat să închidă băncile (…) şi să ne oblige să ne cerem scuze pentru criticile aduse programelor eşuate’.

Premierul grec Alexis Tsipras a cerut concetăţenilor săi să respingă la referendum oferta creditorilor internaţionali, invocând faptul că aceasta implică noi măsuri de austeritate, precum creşteri se taxe şi reducerea unor cheltuieli, cum ar fi pensiile.

Tsipras a susţinut că vrea astfel să obţină un acord ‘mai bun’ şi mai ‘just din punct de vedere social’, el trimiţând creditorilor internaţionali o scrisoare cu propunerile sale. Principalele elemente ale acestor propuneri sunt obţinerea unui nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), şi o nouă ştergere a datoriei externe a Greciei.

Conform rezultatelor parţiale ale referendumului, peste 61% dintre participanţii la scrutin au votat ‘Nu’, împotriva propunerilor creditorilor internaţionali.

Pe de altă parte, vice-cancelarul german susţine că premierul grec Alexis Tsipras a ‘tăiat ultimele punţi’ între ţara sa şi Europa, într-un interviu care va fi publicat luni, 6 iulie, de cotidianul Tagesspiegel.

După respingerea regulilor de joc ale zonei euro (…), negocieri asupra unor programe de asistenţă în valoare de miliarde (de euro) sunt greu de imaginat‘, a subliniat Sigmar Gabriel.

Reacţia sa survine după ce mai mulţi oficiali greci, inclusiv ministrul de finanţe Yanis Varoufakis, au declarat că guvernul de la Atena doreşte să reia imediat negocierile cu creditorii internaţionali (UE şi FMI) şi să ajungă cât mai repede la un acord cu aceştia pentru un nou program de finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...