Vasilescu: BNR nu se uită niciodată într-un contract de credit semnat de o bancă comercială şi un client

Banca Naţională a României nu se uită niciodată într-un contract de credit şi nici nu verifică contract cu contract, în momentul în care contractul este semnat de o banca comercială şi un client, în condiţiile existenţei unei pieţe concurenţiale, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Economica.net - joi, 21 nov. 2013, 16:08
Vasilescu: BNR nu se uită niciodată într-un contract de credit semnat de o bancă comercială şi un client

‘Banca Naţională nu verifică contract cu contract, în momentul în care el se încheie. Nu dă niciun aviz pentru încheierea unui contract, nu se uită niciodată într-un contract de credit, atunci când banca îl încheie cu clientul, pentru că ar fi o ingerinţă inadmisibilă, în condiţiile unei pieţe concurenţiale şi din această cauză legea nu îi permite Băncii Naţionale, nu îi dă prerogative de a se amesteca în afacerile comerciale. Banca Naţională nu are dreptul să se uite într-un contract’, a spus Vasilescu, referindu-se la contractul cu CEC Bank, prin care Ioana Băsescu a luat un credit pentru finanţarea achiziţiei unui teren agricol.

‘Eu sunt consilier al guvernatorului şi nu pot să-l întreb pe directorul de la Supraveghere (Nicolae Cinteză n.r.) despre ce este vorba într-un contract’, a mai spus acesta.

Adrian Vasilescu a precizat că a primit respectivul contract din surse media.

‘Din surse media a ajuns şi la mine contractul de credit al CEC Bank cu Ioana Băsescu. L-am primit din surse media şi aşa a fost pus în circulaţie şi astfel m-am uitat şi eu în contract. Nu este căderea mea nici să-l comentez, nici să-l analizez’, a subliniat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului Isărescu a precizat că Banca Naţională este o autoritate de supraveghere, de reglementare, care nu are un rol direct în contractele comerciale dintre părţi.

‘Înainte de toate Banca Naţională este o autoritate de monitorizare. Activităţile băncilor comerciale sunt reglementate de Banca Naţională şi sunt supravegheate de aceasta. Supravegherea pe care o face Banca Naţională este o supraveghere prudenţială, în baza legii statutului BNR şi în baza legii bancare. Ceea ce face Banca Naţională în ceea ce priveşte un contract de credit se rezumă la îndeplinirea condiţiilor de creditare, să nu apară elemente de instabilitate financiară şi mai cu seamă să nu fie încălcată legea’, a explicat Vasilescu.

Acesta a precizat că, în prezent, în sistemul bancar mai există 300 de contracte prin care persoane fizice au luat credite de peste un milion de euro de la băncile comerciale.

‘Ceea ce pot să mai spun este că sunt peste 300 de contracte cu persoane fizice în care valoarea creditelor este peste un milion de euro. Reglementarea la CEC este aceea că un contract de până la 700.000 de euro reprezintă o ofertă la ‘raft’ şi poate fi încheiat la sucursală. Un contract între 700.000 şi 2.000.000 de euro trebuie să treacă prin Consiliul Director, iar un contract peste două milioane şi jumătate de euro poate fi aprobat numai de Consiliul de Administraţie al băncii’, a arătat Adrian Vasilescu.

Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a achiziţionat mai multe parcele de teren, de mărimi diferite, cu o suprafaţă totală de 290,41 de hectare în comuna Nana, judeţul Călăraşi, de la firma SC Berfige SRL, cu sediul în Bucureşti, în luna septembrie a acestui an, potrivit contractului de vânzare-cumpărare. Preţul de vânzare a fost de 5.844.864,25 lei.

În 15 noiembrie, Ioana Băsescu a dat publicităţii contractul încheiat cu CEC Bank, pentru cumpărarea terenurilor din judeţul Călăraşi, precum şi contractul de ipotecă imobiliară.

Potrivit documentelor, creditul la CEC Bank, în valoare de 4.600.000 de lei, este acordat pe o perioadă de 30 de ani iar rata lunară se ridică la suma de 30.266,51 lei, cu o rată anuală a dobânzii variabilă – 1,90% rată fixă şi 4,63 ROBOR.

Te-ar mai putea interesa și
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă "strategică", avertizând într-un raport publicat marţi că în joc este......
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute ...
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...