Vasilescu, despre ancheta DIICOT: Parchetul să explice exact. Nu este vorba de tot sistemul bancar

Parchetul trebuie să explice exact situaţia din acest caz, sunt câteva bănci afectate sau câteva agenţii, nu este vorba despre întreg sistemul bancar, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, comentând despre ancheta asupra fraudelor bancare.
Economica.net - vin, 02 nov. 2012, 13:19
Vasilescu, despre ancheta DIICOT: Parchetul să explice exact. Nu este vorba de tot sistemul bancar

„Parchetul are obligaţia să facă o raportare exactă, procurorul nu poate spune că 80% din sistemul bancar este afectat de virusul fraudei bancare. Trebuie explicat că sunt trei bănci în investigaţie, sau câteva agenţii, nu este vorba despre întreg sistemul bancar. Este tot ce pot spune la acest moment”, a explicat consilierul guvernatorului Băncii Naţionale.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele a 33 de persoane, acuzate de înşelăciune şi spălarea banilor în dosarul fraudelor bancare.

Printre persoanele reţinute se află Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD, şi Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE.

În schimb, Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, va fi cercetat în libertate.

Aproximativ 100 de persoane au fost aduse joi la sediul DIICOT Bucureşti pentru audieri.

Joi dimineaţă, procurorii DIICOT au efectuat 50 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu la locuinţele şi societăţile comerciale ce aparţin membrilor unei grupări formate din 48 de persoane, printre care şi angajaţi ai Ministerului Economiei.

Gruparea era specializată în obţinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totală a prejudiciului produs ridicându-se la 22 de milioane de euro.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupării, sub coordonarea liderului său, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României prin utilizarea unor documente falsificate.

Învinuiţii au obţinut în mod ilegal de la Ministerul Economiei, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de liderii grupării.

Activitatea grupării a fost sprijinită de Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi ai Ministerului Economiei, şi Florian Dragoş Diaconescu.

După începerea anchetei, Ministerul Economiei a anunţat că angajaţii instituţiei implicaţi în acest caz au fost suspendaţi din funcţie.

Este vorba de Aurel Şaramet, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Mihai Grigoroiu, fost şef serviciu din 2009 în cadrul Organismului Intermediar pentru IMM, exercitând temporar funcţia de director general adjunct la Autorităţii de Management POS-CEE, Ionuţ Cătălin Roşu, auditor asistent în cadrul Serviciului de Audit Public Intern al OIIMM, şi Mihail Andrei Atanasiu, consilier asistent la Direcţia Generală Mediu de Afaceri a OIIMM.

La rândul său, BCR a transmis că a sesizat DIICOT în trimestrul II al acestui an cu privire la existenţa unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti.

‘Cei câţiva salariaţi ai băncii implicaţi în aceste cazuri au fost concediaţi. Banca a depus plângeri penale împotriva acestora şi a altor persoane din afara băncii. Banca îşi continuă activitatea normal, ca principal finanţator al economiei româneşti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate după finalizarea cercetărilor’, a precizat BCR într-un comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...