Venituri de circa 14,4 miliarde lei generate de piaţa serviciilor de internet din România, în 2013 – ANCOM

Veniturile pieţei serviciilor de internet se situau, la finele anului 2013, la aproape 14,4 miliarde lei, din care peste 11 miliarde lei proveneau din furnizarea de servicii de piaţă cu amănuntul, potrivit statisticii prezentată, marţi, la cea de-a 19-a ediţie a conferinţei telecom ''Ziua Comunicaţiilor'.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 12:10
Venituri de circa 14,4 miliarde lei generate de piaţa serviciilor de internet din România, în 2013 - ANCOM

Conform preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, Cătălin Marinescu, datele privind veniturile obţinute de piaţa serviciilor de internet pentru anul 2014 sunt în curs de centralizare şi vor fi publicate în perioada următoare, scrie Agerpres.

Statistica prezentată arată că totalul veniturilor din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a ajuns, în 2013, la 14,38 miliarde lei, din care 11,2 miliarde lei au reprezentat venituri din furnizarea de servicii pe piaţa cu amănuntul.

La rândul ei, de pe piaţa cu amănuntul, 2,57 miliarde lei reprezintă valoarea pieţei serviciilor de internet, în creştere cu 17% faţă de anul 2012, din care: 1,12 miliarde lei venituri obţinute din servicii de acces la internet la puncte mobile pe piaţa cu amănuntul (+32% faţă de anul 2012) şi 1,44 miliarde lei venituri obţinute din servicii de acces la internet la puncte fixe pe piaţa cu amănuntul (+7,4% faţă de anul 2012).

În ceea ce priveşte volumul şi evoluţia pieţei serviciilor de acces la internet în România, la nivelul anului 2014 existau patru milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, mai mult cu 6% comparativ cu datele din 2013.

De asemenea, 12 milioane erau conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte mobile, cu un plus de 25% faţă de 2013, în timp ce 3,9 milioane (97% din total) reprezentau conexiuni de acces la internet fix prin intermediul tehnologiilor FTTx, în creştere cu 6% faţă de anul anterior.

Potrivit sursei citate, utilizatorul mediu de internet ‘consumă’ lunar 110 MB trafic de internet mobil, trimite 71 de SMS-uri naţionale, respectiv vorbeşte, în medie, 208 minute în reţea şi 37 de minute în afara reţelei.

Totodată, un utilizator ocazional ‘consumă’ în fiecare lună 37 MB trafic de internet, trimite 23 de SMS-uri naţionale, vorbeşte în medie 69 de minute în reţea şi 12 minute în afara reţelei.

Pe de altă parte, utilizatorul intensiv consumă lunar 330 MB trafic de internet, trimite 213 SMS-uri naţionale şi vorbeşte în medie 623 de minute în reţea şi 111 de minute în afara acesteia.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...