Veniturile din Cloud le-au depăşit pentru prima oară pe cele din infrastructura IT tradiţională

Vânzările produselor de infrastrucutură IT bazate pe cloud, atât din sectorul public, cât şi privat, au crescut în al treilea trimestru al anului trecut cu 47,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, la 16,8 miliarde de dolari la nivel global, potrivit datelor furnizate de International Data Corporation (IDC). De asemenea, IDC și-a majorat prognoza pentru cheltuielile totale pe infrastructura IT cloud în 2018 la 65,2 miliarde dolari, cu o creștere de 37,2% față de anul precedent.
Lidia Neagu - sâm, 19 ian. 2019, 12:55
Veniturile din Cloud le-au depăşit pentru prima oară pe cele din infrastructura IT tradiţională

În trimestrul al treilea, vânzările de produse de infrastructură IT în medii de tip cloud (servere, sisteme de stocare de date pentru companii și instituții, switch-uri pentru rețele locale – Ethernet), au depășit veniturile obținute din vânzări în medii tradiționale IT, reprezentând 50,9% din totalul veniturilor furnizorilor de infrastructură IT la nivel mondial, de la 43,6% în urmă cu un an.

Cu toate acestea, pentru întregul anul 2018, cheltuielile pentru infrastructura informatică cloud vor rămâne sub limita de 50%, respectiv la 47,4%. Cheltuielile pentru toate cele trei segmente de tehnologie din mediile IT din cloud se estimează că vor atinge o creștere de două cifre în 2018. Platformele de calcul vor înregistra cea mai mare creştere, de 59,1%, în timp ce cheltuielile pentru switch-urile Ethernet și platformele de stocare vor crește cu 18,5% și respectiv 20,4%.

Rata de creștere a segmentului tradițional de infrastructură informatică (non-cloud) a încetinit de la prima jumătate a anului 2018 la 14,8%, ceea ce este încă excepțional pentru acest segment de piață. Pentru întregul an, cheltuielile la nivel mondial pentru infrastructura tradițională non-cloud IT se așteaptă să crească cu 12,3%, pe măsură ce piața trece printr-un ciclu de reîmprospătare a tehnologiei, care se va reduce în 2019. Până în 2022, IDC se așteaptă ca infrastructura tradițională non-cloud IT să reprezente doar 42,4% din totalul cheltuielilor globale de infrastructură IT (în scădere de la 52,6% în 2018). Această pierdere și creșterea ponderii mediilor de tip cloud în cheltuielile globale pentru infrastructura IT este valabilă în toate regiunile globului.

„Primele trei trimestre ale anului 2018 au fost excepționale pentru piața de infrastructură IT în toate mediile de implementare, iar creșterea investițiilor în infrastructurile IT de către centrele de date cloud publice a fost deosebit de puternică datorită deschiderii de noi centre de date și reînnoirea infrastructurii în centrele de date existente”, a declarat Natalya Yezhkova, director de cercetare, infrastructură IT și platforme la IDC. „După un astfel de an puternic, ne așteptăm la o încetinire a ritmului de creștere în anul 2019, pe măsură ce piața globală se calmează și unii furnizori de cloud lucrează la ajustări în lanțul lor de aprovizionare, însă IDC se așteaptă ca schimbarea cheltuielilor din infrastructura IT către mediile de tip cloud să continue”.

Cheltuielile trimestriale pentru infrastructura informatică din domeniul cloud-ului public s-au dublat în ultimii doi ani, ajungând la 12,1 miliarde de dolari în trimestrul 3 și crescând cu 56,1% pe an, în timp ce cheltuielile pentru infrastructura cloud privată au crescut cu jumătate din această rată, adică 28,3%. Din 2013, când IDC a început să urmărească implementarea infrastructurii IT în medii diferite, cloud-ul public a reprezentat majoritatea cheltuielilor pentru infrastructura informatică cloud, iar în 2018 IDC se așteaptă ca această cotă să atingă 68,8%, cheltuielile pentru infrastructura publică cloud crescând cu o rată anuală 44,7%. Cheltuielile pentru cloud privat vor crește cu 23,3% în anul 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna anului trecut închiderea companiei după ce Uniunea Europeană a refuzat......
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...