Veşti bune pentru românii care cumpără online din străinătate. Parlamentarii UE vor să schimbe legea

Comisia Europeană lucrează la elaborarea unor măsuri prin care să limiteze actualele practici din comerţul online prin care clienţii unor state membre sunt împiedicaţi prin diverse metode să cumpere din aşte ţări europene. În viitor este posibil să putem cumpăra de la Zara, H&M sau Bershka Spania, chiar dacă avem astfel de magazine virtuale şi în România.
Economica.net - Dum, 10 apr. 2016, 20:58
Veşti bune pentru românii care cumpără online din străinătate. Parlamentarii UE vor să schimbe legea

Comisia Europeană s-a angajat ca, în prima jumătate a acestui an, să adopte o legislaţie prin care să pună capăt blocării geografice nejustificate prin care comercianţii online refuză accesul unor clienţi din alte state membre pe site-ul lor. Primele propuneri, ce urmează a fi discutate lunile viitoare în Consiliul UE şi în cadrul Comisiei Europene, se vor referi la situaţiile în care clienţii care doresc să cumpere de pe un site din afara ţării lor sunt redirecţionaţi automat spre un site local al aceleiași companii, unde găsesc, de obicei, preţuri diferite. Totodată, europarlamentarii vor încerca să găsească soluţii pentru a preveni apariţia situaţiilor de genul celor în care comercianţii refuză să livreze un produs în afara ţării. 

Un al doilea draft de proiect legislativ va avea în vedere modalităţi prin care consumatorii pot fi ajutaţi să acceseze conţinut audio-video, precum filme sau emisiuni sportive, atunci când se află într-o ţară diferită de cea din care este înregistrat site-ul. 

Potrivit unei investigaíi recente a Comisiei Europene, 38% dintre retailerii online care au participat la anchetă strâng informaţii despre localizarea clienţilor lor pentru a le folosi la blocarea geografică. „Pe piaţa comună europeană nu am accepta să ne arătăm paşaportul atunci când cumpărăm dintr-un magazin fizic şi nici nu am plăti un preţ mai mare pentru un kilogram de carne pentru că provenim dintr-o anumită ţară. Din păcate însă, aceste lucruri se întâmplă atunci când cumpărăm online. Într-o Rezoluţie din ianuarie anul acesta, Parlamentului European a luat în considerare cererea noastră de a stopa blocările geografice nejustificate. Acum este tiumpul ca europarlamentarii să se ţină de cuvânt”, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Consumatorilor Europeni (BEUC).

Cum se face blocarea geografică

Atunci când un comerciant online nu vrea, din diverse motive, să vândă către clienţi din anumite state membre au la dispoziţie mai multe metode, toate legale, în momentul de faţă. Spre, uneori, consumatorii pot avea acces la site, dar nu pot achiziționa produse sau servicii de pe site-ul respectiv. Consumatorul poate fi, de asemenea, redirecționat spre un site local al aceleiași întreprinderi cu prețuri diferite sau cu un alt produs sau serviciu. În alte cazuri, dacă nu se refuză vânzarea, se utilizează practici de geolocalizare, și drept urmare sunt aplicate automat prețuri diferite pe baza localizării geografice. Se poate ajunge astfel la situaţii în care clienți ai serviciilor online de închiriere a unui autoturism dintr-un stat membru plătesc mai mult pentru a închiria același autoturism într-o anumită destinație decât clienții online dintr-un alt stat membru.

Pe lângă toate acestea, blocarea geografică este, la bază,  unul dintre instrumentele folosite de întreprinderi pentru a segmenta piețele în funcție de frontierele naționale. „Prin limitarea posibilităților de alegere și a opțiunilor consumatorilor, blocarea geografică reprezintă o cauză majoră de nemulțumire a consumatorilor și de fragmentare a pieței interne. (…) Considerăm că sunt necesare măsuri ambițioase și specifice de îmbunătățire a accesului la bunuri și servicii, îndeosebi prin eliminarea practicilor de blocaj geografic nejustificate și a discriminărilor de preț în funcție de localizarea geografică sau de naționalitate, care adesea au drept efect generarea unor monopoluri și folosirea de către consumatori a unor conținuturi ilegale;”, se arată în Rezoluţia Parlamentului European din 19 ianuarie 2016 referitoare la pregătirea unui act legislativ privind piața unică digitală.

Potrivit sursei citate, interzicerea blocării geografice nu ar trebui însă să oblige un comerciant cu amănuntul să expedieze produse din magazinul său online către un anumit stat membru dacă el nu are niciun interes să își vândă produsele în toate statele membre și preferă să aibă o activitate mai restrânsă sau să vândă numai clienților aflați în apropierea magazinului său.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...