Vicepreşedintele ASF: Legea privind desfiinţarea Rasdaq nu are probleme de fond

Legea privind desfiinţarea pieţei Rasdaq nu are probleme de fond, dar mai există elemente care trebuie adăugate şi care se referă strict la posibilitatea de delistare fără costuri, a declarat luni, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, Mircea Ursache, responsabil pentru piaţa de capital.
Economica.net - lun, 24 nov. 2014, 16:08
Vicepreşedintele ASF: Legea privind desfiinţarea Rasdaq nu are probleme de fond

‘Au existat trei proiecte de acte normative legate de Rasdaq. Primul se referă la iniţiativa grupului de senatori reprezentat de senatorul Sorin Bota, al doilea la o iniţiativă a unor grupuri de deputaţi, reprezentate de doamna deputat Andreea Paul, a existat şi o variantă – la iniţiativa unui membru al Consiliului, domnul Gheorghe Marcu, fost deputat, în prezent membru neexecutiv – pe care ASF a promovat-o. Până la urmă, aşa cum arată actul normativ, el este croit pe osatura proiectului grupului de senatori. Este dreptul legiuitorului de a adopta şi de a ţine cont sau nu de unele sau altele din observaţii. Pe de altă parte, probleme de fond care să fie contracarate pe legea respectivă nu există, eu nu am nicio observaţie. Spun doar atât: mai există elemente care trebuie adăugate (…) care se referă strict la posibilitatea de delistare fără costuri. Aceasta va trebui completată, să vedem acum în ce măsură direcţiile juridice ne dau dreptul s-o facem printr-o legislaţie secundară sau prin legislaţie primară’, a afirmat oficialul ASF.

Pe de altă parte, preşedintele Organizaţiei Profesioniştilor Pieţei de Capital /OPPC/, Cristian Duţescu, a declarat luni, la Conferinţa Naţională a Pieţei de Capital, că adoptarea Legii 151/2014, la prima vedere, pare a fi unul dintre cele mai criticabile acte normative adoptate în domeniul pieţei de capital în ultimii ani.

Actul normativ a atras critici din partea unor specialişti din piaţa de capital, care consideră că prevederile acestei legi sunt ambigue şi insuficiente pentru protecţia eficientă a drepturilor şi intereselor acţionarilor care deţin acţiuni tranzacţionate pe Rasdaq.

Deputatul Andreea Paul a declarat luni, la Conferinţa Naţională a Pieţei de Capital, că Legea 151/2014 este plină de lacune şi lipsită de fair-play faţă de companii şi acţionarii minoritari şi chiar faţă de cei majoritari.

Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ şi casa de avocatură PeliFilip au prezentat, luni, companiilor de pe piaţa Rasdaq şi de pe piaţa valorilor mobiliare necotate opţiunile pe care acestea le au odată cu intrarea în vigoare a Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe aceste două pieţe, în cadrul conferinţei ‘Dinspre Rasdaq spre viitor’, precizează un comunicat al BVB remis AGERPRES. La eveniment au participat peste 200 de persoane, reprezentând aproape 140 de emitenţi şi reprezentanţi ai societăţilor de intermediere, membri ai BVB.

Legea 151/2014 prevede că activitatea pieţei Rasdaq şi a pieţei valorilor mobiliare necotate încetează de drept la 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Astfel, companiile de pe piaţa Rasdaq şi de pe piaţa valorilor mobiliare necotate trebuie să decidă în următoarele luni dacă se vor muta pe piaţa reglementată sau pe ATS.

Participanţilor le-au fost prezentate cerinţele aplicabile companiilor listate pe piaţa reglementată şi pe noua piaţă AeRO, sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB pentru start-up-uri şi IMM-uri, ce va fi lansat în perioada următoare.

‘Bursa de Valori poate da o nouă viaţă companiilor. Pentru companiile bune, să devină companii listate pe una din pieţele BVB este echivalentul unei transfuzii de sânge. Noi, cei de la BVB, ne bucurăm că putem sprijini acest proces şi mulţumim tuturor partenerilor noştri implicaţi în acest proiect’, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

‘Legea 151/2014 reprezintă o schimbare importantă pentru piaţa de capital românească, întrucât clarifică statutul unei pieţe aflate de mult timp într-o situaţie de precaritate perpetuată. Această lege aduce, însă, în acelaşi timp, o serie de provocări pentru companiile listate pe Rasdaq – începând de la înţelegerea prevederilor legale şi a opţiunilor de care dispun, până la implementarea acestora’, a precizat Alexandru Bîrsan, partener PeliFilip SCA.

Pe piaţa Rasdaq, sunt listate peste 900 de companii, cu o capitalizare cumulată de 7,5 miliarde lei (1,7 miliarde euro) la jumătatea lunii noiembrie.

Statutul Rasdaq a fost una dintre cele mai problematice situaţii care au afectat opinia investitorilor despre piaţa de capital, deoarece această piaţă nu este încadrată, conform directivei MIFID, nici în categoria pieţelor reglementate, nici în cea a sistemelor alternative de tranzacţionare.

Bursa de Valori Bucureşti administrează pieţe de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative şi furnizează o gamă variată de servicii participanţilor la pieţele financiare. Bursa de Valori Bucureşti este o companie listată pe propria piaţă reglementată din 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...