Victor Ponta: Rectificarea bugetară este negativă

Deputatul Victor Ponta afirmă că, văzând cifrele oficiale publicate de Ministerul Finanţelor, rectificarea bugetară este "negativă".
Economica.net - Dum, 10 sept. 2017, 14:22
Victor Ponta: Rectificarea bugetară este negativă

„Acum, având cifrele oficiale publicate chiar de Ministerul Finanţelor, lucrurile s-au lămurit: rectificarea bugetară este negativă (bani mai puţin încasaţi decât s-a prevăzut şi cheltuieli mai mari). Dincolo de scandal politic însă ce înseamnă acest lucru pentru România în anul 2018 /2019? Am fost deja în diverse guverne (2001-2004/ 2009/ 2012-2015/2017); am mai văzut declaraţii populiste, promisiuni fanteziste, ascunderea intenţionată a adevărului şi incompetenţa crasă la cei care conduceau ţara. Opinia mea este că ne ducem direct spre anul 2009 – politic, economic şi bugetar/ marele avantaj este că nu avem şi o criză financiară la nivel mondial”, a scris Ponta, duminică, pe Facebook.

Potrivit fostului premier, faptul că şi reprezentanţii Guvernului şi preşedintele PSD au susţinut că „rectificarea este pozitivă” reprezintă „o greşeală cu posibile costuri majore pe termen lung”.

„Dacă minţi privind datele bugetare îţi pierzi credibilitatea şi orice spui va fi considerat ‘umflat’ (…) Deja declaraţiile populiste de tip ‘Venezuela lui Hugo Chavez’ au dus la creşterea dobânzilor la creditele pentru populaţie şi firme private/ războiul cu băncile de dragul presei (care ar fi fost mai util şi eficient să fie purtat discret, cu argumente clare şi rezultate concrete) şi scandalul cu Fondurile Private de Pensii (care cumpărau titluri de stat ale României cu randamente mici) ne vor face în 2018 să plătim dobânzi mai mari la finanţare”, a spus Ponta.

El susţine că rectificarea „tratează probleme structurale, dar nu le rezolvă, ci le amână pentru anul următor”.

„Toţi banii luaţi din alte părţi s-au dat pentru acoperirea salariilor pe care nu le aveai prevăzute în Buget, dar pe care trebuie să le pui în 2018/ degeaba l-ai dat afară pe Ţuţuianu de la Apărare când acum e clar că nu erau bani nici acolo, nici la majoritatea instituţiilor”, a arătat Ponta.

În opinia sa, „adevărata problemă este că aceste salarii (probabil mărite de la 1 ianuarie prin Legea Salarizării adoptată în 2017), trebuie plătite şi în 2018/ 19/ 20”, iar creşterea veniturilor la buget nu este „nici pe departe în acelaşi ritm” cu creşterea cheltuielilor de personal.

Totodată, Ponta a făcut referire la „spolierea programată a companiilor cu capital de stat”, dar şi la faptul că Fondul Suveran ar însemna „încă o pierdere netă de 1 miliard de euro la buget”.

În opinia fostului premier, „deficitul bugetar va trece din nou de 3%”. „De data aceasta Comisia Europeană va reacţiona şi ne va băga în procedura specială (după depăşirea din 2016 au închis ochii pentru că era primul an după 2012 şi pentru că Premier era ‘colegul’ Dacian Cioloş)! (…) Guvernul Tudose face exact ce a făcut Cioloş – umflă ‘din pix’ venituri ca să închidă Bugetul acum şi cifrele adevărate vor veni în 2018”, este de părere Ponta.

De asemenea, în opinia sa, programul Start-Up Nation „se dovedeşte o semipăcăleală” iar cheltuielile asumate pentru achiziţiile militare „se bazează pe bani care (deocamdată cel puţin) nu există”.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...