VIG a înregistrat în primul semestru o scădere cu 3,1% a subscrierilor în România

Grupul austriac de asigurări Vienna Insurance Group (VIG), liderul pieţei româneşti de asigurări, a înregistrat în primul semestru din acest an o scădere a primelor brute subscrise în România cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 258,5 milioane euro, dar şi-a majorat profitul cu 63%, potrivit rezultatelor financiare publicate marţi de grup.
Economica.net - mar, 22 aug. 2017, 07:10
VIG a înregistrat în primul semestru o scădere cu 3,1% a subscrierilor în România

Vienna Insurance Group deţine în România companiile de asigurări Asirom, Omniasig şi BCR Asigurări de Viaţă. Anul trecut, VIG a preluat şi AXA Life Insurance, filiala din România a grupului francez AXA specializată în asigurări de viaţă.

Evoluţia din primul semestru vine după o creştere solidă subscrierilor VIG din România în 2016, cu 24,4% faţă de anul anterior, până la 533,4 milioane euro, şi după o scădere a primelor brute subscrise în România în primul trimestru cu 7,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

În raportul din primul trimestru, grupul austriac a justificat scăderea afacerilor din România prin plafonarea instituită de guvern pentru tarifele RCA, care a avut un impact negativ asupra evoluţiei primelor.

Guvernul a plafonat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, preţurile RCA în perioada 18 noiembrie 2016 – 18 mai 2017, la presiunea patronatelor din transportul rutier.

De asemenea, VIG a obţinut pe piaţa românească, în primul semestru, un profit înainte de impozitare de 5,8 milioane euro, în creştere cu 62,9% faţă de prima jumătate a anului trecut.

În 2016, grupul austriac a înregistrat în România un profit înainte de taxe de 3,5 milioane euro, după pierderi de 46,4 milioane euro în 2015.

Pentru VIG, piaţa din România – pe care este lider detaşat – este a cincea ca importanţă pe care activează, după Austria, Cehia, Slovacia şi Polonia, unde afacerile depăşesc semnificativ nivelul de pe piaţa românească.

La nivelul întregului grup, VIG a subscris prime de 4,97 miliarde euro în primele şase luni, în creştere cu circa 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul înainte de impozitare al întregului grup austriac a fost de 220,5 milioane euro, în creştere cu 10% faţă de primul semestru al anului trecut.

„Creşterea profitului s-a datorat în principal îmbunătăţirii ratei combinate şi a rezultatului financiar. Creşteri semnificative ale profitului s-au înregistrat în special în România (+62,9%) şi Polonia (+58,4%)”, arată raportul grupului.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...