Viktor Orban acuză PE de critici „nedrepte” şi implicare excesivă în politica Ungariei

Criticile europene faţă de modificările aduse Constituţiei ungare de către partidul aflat la putere sunt "foarte nedrepte" şi sporesc riscul unei puneri sub tutelă a Ungariei de către UE, s-a apărat marţi premierul ungar Viktor Orban în faţa Parlamentului European, relatează AFP.
Economica.net - mie, 03 iul. 2013, 19:56
Viktor Orban acuză PE de critici

Orban a participat la o dezbatere privind situaţia din Ungaria, în timp Parlamentul European urmează să se pronunţe miercuri asupra unui raport care cere „insistent” autorităţilor de la Budapesta să „restabilească pe deplin statul de drept” în Ungaria.

Acest raport, realizat de către eurodeputatul ecologist portughez Rui Tavares, este „foarte nedrept” şi „stabileşte criterii noi perfect arbirare”, a acuzat premierul ungar.

„Eu am trăit soarta Europei Centrale, eu ştiu cum este să nu fi capabil să îţi gestionezi propria viaţă, pentru că alţii decid pentru tine”, a declarat Orban, cu referire la trecutul comunist al ţării sale. „Noi știm ce se întâmplă când independența națională este călcată în picioare”.

„Eu nu-mi fac iluzii în legătură cu votul de mâine”, a adăugat Orban, al cărui partid, Fidesz, este membru al Partidului Popular European (PPE, conservator) din Parlamentul European. „Socialiştii, liberalii şi verzii vor vota împotriva Ungariei, în timp ce prietenii Ungariei se vor ridica pentru a lua apărarea ţării mele”, consideră Orban.

Premierul a declarat că ar trebui dusă o „luptă împotriva celor care vor să transforme Uniunea Europeană într-un nou imperiu”, în aplauzele câtorva eurodeputaţi, în timp ce alţii l-au huiduit.

În timpul dezbaterii, care s-a aprins după intervenţia lui Orban, mai mulţi eurodeputaţi PPE i-au luat apărarea, inclusiv francezul Jean-Pierre Audy: „Dumneavoastră sunteţi un european şi un suveran, noi avem încredere în dumneavoastră”.

Un eurodeputat ungar al Partidului Fidesz, Jozsef Szajer, a comparat instituţiile europene cu URSS-ul din perioada stalinistă. „Eu vă avertizez, să nu se mai repete”, i-a răspuns preşedintele Parlamentului european, social-democratul german Martin Schulz.

Orban a fost interpelat şi de către partidele de stânga. „V-aţi început cariera politică apărând libertatea”, i-a spus social-democratul austriac Hannes Swoboda, „eu nu înţeleg cum aceeaşi persoană vrea să limiteze libertatea în Ungaria, în loc să o apere”.

Raportul Tavares, aprobat pe 19 iune cu o largă majoritate de către Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European, le cere autorităţilor ungare să „restabilească pe deplin” statul de drept, să respecte independenţa puterii judiciare şi să asigure libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea cultului, dreptul la proprietate şi drepturile minorităţilor.

Deputaţii au decis să nu solicite declanşarea articolului 7.1 din Tratatul European, care prevede suspendarea unor drepturi ale statului-membru în cazul unei încălcări grave a valorilor europene.

Deputaţii au promis însă să ceară Conferinţei preşedinţilor din Parlament (președintele PE și liderii grupurilor politice) să examineze posibilitatea de a pune în aplicare mecanismele prevăzute de Tratat, în special de articolul 7.1, „în caz că răspunsul autorităţilor ungare nu va corespunde cerinţelor” privind valorile UE.

Dacă acest raport va fi aprobat, „se poate spune că statele membre UE se vor afla sub tutelă pe viitor”, a avertizat Orban, aflat în conflict deschis cu Bruxelles-ul, după venirea sa la putere în mai 2010.

Comisia Europeană îi reproşează Budapestei trei puncte ale celui de-al patrulea amendament la legea fundamentală ungară, a căror „compatibilitate cu legislația Uniunii Europene este în discuție”, a reamintit președintele Comisiei Jose Manuel Barroso.

Autorităţile ungare au promis deja să modifice două dintre aceste puncte, referitoare la justiţie, fiind dezbătut al treilea punct, care vizează restricțiile asupra publicităţii în perioada electorală, a declarat Barroso.

Comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, a „salutat” faptul că autorităţile ungare, aşa cum au declarat acestea săptămâna trecută, sunt pregătite să răspundă preocupărilor Comisiei.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul șoferului vinovat este faliment, iar dauna va fi plătită, de......
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...