Viorel Cataramă vrea personal SAFI Invest şi gestiunea Fondului Oamenilor de Afaceri. CNVM aprobă

Arbitrul pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), a aprobat „achiziţionarea, în mod direct, de către Viorel Cataramă, a unei participaţii de 50,1% din capitalul social şi din totalul drepturilor de vot ale societăţii de administrare a investiţiilor SAFI Invest SA, potrivit deciziei CNVM. Cataramă va cumpăra acţiunile SAFI de la firma sa Elvila SA, care deţine peste 96% din titluri.
Adrian N. Ionescu - mie, 10 apr. 2013, 08:27
Viorel Cataramă vrea personal SAFI Invest şi gestiunea Fondului Oamenilor de Afaceri. CNVM aprobă

SAFI Invest trebuie să trimită la CNVM, până la 4 iunie, documentele necesare modificării autorizaţiei de funcţionare, în caz contrar „decizia pierzându-şi valabilitatea”, se mai spune în Buletinul CNVM.

SAFI Invest administrează Fondul Oamenilor de Afaceri (XFOA), succesorul celui dintâi fond mutual românesc, care a făcut subiectul unuia dintre cele mai mari scandaluri financiare din anii ’90.

Fondul Oamenilor de Afaceri (XFOA) este un fond închis de investiţii (cu accesul restricţionat), ale cărui titluri se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Activele nete ale Fondului Oamenilor de Afaceri (XFOA) valorează de peste 14,9 milioane de lei, potrivit celui mai recent raport trimis la Bursă, dar pe piaţă XFOA este evaluat la mai puţin de jumătate, după preţurile tranzacţiilor.

Ultimul preţ al unui tiltu XFOA, de 1,19 lei, a fost înregistrat în urma singurei tranzacţii realizate în 4 aprilie. Titlurile sunt foarte puţin lichide, în ultimele 52 de săptămâni făcându-se doar 243 de tranzacţii în valoare de numai 143.000 de lei.

Fondul XFOA a înregistrat un profit de puţin peste un milion de lei, din venituri totale de peste 10 milioane de lei, pe primele nouă luni ale anului trecut.

Aproape 77% din activele de la 30 septembrie, de peste 14,6 milioane de lei erau investite în acţiuni la Bursă, acţiuni lichide în marea lor majoritate.

Depozitele bancare acopereau mai puţin de jumătate de milion de lei, iar acţiunile necotate şi „alte valori mobiliare” – peste 12% din activle nete ale XFOA.

Cele mai importante deţineri ale XFOA sunt acţiunile SIF- urilor (care acopereau, la un moment dat, peste 60% din totalul activelor potrivit ultimelor raportări), ale BRD, Băncii Comerciale Carpatica,  ale Erste Bank, Fondului Proprietatea şi Daimler AG, dar şi ale Rompetrol Well Services, Confecţia Tg Jiu, Armax Mediaş şi Dunapref Giurgiu.

Fondul are 89.105  investitori, dintre care peste 88.900 de persoane fizice, majoritatea fiind  rămase captive de pe vremea predecesorului XFOA, Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri, care a intrat în incapacitate de plată şi a suspendat de mai multe ori răscumpărarea de către investitori a titlurilor între anii 1996 şi 1990.

SAFI Invest are 15 acţionari, printre care şi vechi colaboratori ai  lui Viorel Cataramă. 

SAFI Invest administrează Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA), descendentul primului fond mutual din România. Acesta a fost, la rândul său, subiectul unuia dintre cele mai mari scandaluri financiare ale anilor ’90.

Ulterior, în 1998, a fost înfiinţat Fondul Oamenilor de Afaceri (XFOA), prin reorganizarea Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), cunoscut în vremea respectivă sub numele de SAFI).

Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA) a fost primul fond mutual din Romania, înfiinţat în 1993, când reglementările şi supravegherea pieţei erau precare şi au continuat să fie precare şi mulţi ani după  înfiinţarea CNVM.

„Deşi a înregistrat evolutii rezultate spectaculoase în primii ani de funcţionare, în anul 1996, Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri s-a confruntat cu probleme foarte grave, determinate în principal de politici de investitie neadecvate şi de insuficienta reglementare a pieţei„, spune o analiză a Kmarket.ro.

Atunci când, în sfârşit, în  27 aprilie 1996, a intrat în vigoare o instrucţiune mai riguroasă a CNVM privind evaluarea activelor nete ale fondurilor, ca urmare a modificarii modului de calcul, valoarea certificatelor de investitor ale FMOA a scăzut într-o singură zi cu 45,11%, stârnind a doua mare panică după jocurilor piramidale de tip „Caritas”.

De înfiinţarea şi funcţionarea SAFI şi FMOA  sunt legate numele mai multor lideri politici ai vremii, printre care însuşi Viorel Cataramă, George Danielescu (fost ministru), actualul primar al Sectorului 1 Bucureşti Andrei Ion Chiliman, Radu Boroianu, fostul secretar de stat Dan Radu Ruşanu, Dan Constantinescu, fostul preşedinte al Libra Bank, sau Ionuţ Mircea Costea, fost preşedinte al Eximbank.

Criticii şi investitorii care au înregistrat pierderi la FMOA, susţin că acestea s-au datorat managementului defectuos al acestuia, care ar fi permis finanţarea unora dintre firmele şi interesele de afaceri ale grupului apropiat conducerii SAFi din acea vreme.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...