Volksbank Romania anunţă că a câştigat încă două procese privind conversia creditelor, la Judecătoriile Braşov şi Cluj-Napoca

Volksbank România a câştigat încă două procese privind conversia împrumutului din CHF în RON la cursul de la data semnării convenţiilor de credit, Judecătoriile din Braşov şi Cluj-Napoca stabilind cererile clienţilor ca neîntemeiate, întrucât potrivit principiului nominalismului monetar, consfinţit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de către client, se arată într-un comunicat al băncii
Economica.net - mar, 03 mart. 2015, 09:37
Volksbank Romania anunţă că a câştigat încă două procese privind conversia creditelor, la Judecătoriile Braşov şi Cluj-Napoca

Iată, integral, comunicatul Volksbank România:

În dosarul nr. 15075/197/2014, Judecătoria Braşov apreciază că, potrivit art. 4.2 din contract, banca avea dreptul, dar nu şi obligaţia, să convertească în lei creditul acordat în cazul în care cursul valutar fluctua cu peste 10% faţă de momentul încheierii convenţiei, iar această clauză nu este considerată abuzivă, întrucât a fost exprimată în mod clar şi inteligibil în cuprinsul contractului.
„În momentul acordării împrumutului clientul a ştiut cu exactitate în ce monedă se acordă împrumutul, precum şi faptul că ambele părţi işi asumă o serie de consecinţe negative rezultate din riscul valutar”, arată motivaţia instanţei.

Judecătoria din Braşov mai notează că „riscul valutar este suportat de către consumator, nu în temeiul unei pretinse clauze abuzive, ci fiind consecinţa aplicării principiului nominalismului consacrat de lege. Solicitarea clientului este neîntemeiată în condiţiile în care fluctuaţia cursului valutar este de notorietate, iar banca nu are nicio influenţă asupra stabilirii cursului de schimb valutar al francului elveţian”.
Astfel, prin decizia pronunţată, instanţa arată că nu poate fi imputată culpa băncii în ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb, creditul fiind acordat în moneda solicitată de client.

Într-un alt dosar nr. 16709/211/2014, de la Judecătoria Cluj-Napoca, clienţii au solicitat anularea clauzelor inserate în Secţiunea 1 „Definiţii” – Riscul Valutar şi Secţiunea 4 „Plăţi”, pct 4.1, în baza cărora plata ratelor se realizează la cursul de la data plăţii, nu la cel de la data încheierii contractului de împrumut.
Instanţa consideră că moneda creditului, convenită de către părţi ca fiind CHF, este un element esenţial al contractului, consituind însuşi obiectul juridic, în lipsa căruia contractul de împrumut nu poate exista. Totodată, instanța a constatat că, la data obținerii împrumutului, clienții au putut opta între un împrumut acordat în lei, cu o dobândă mai mare, sau un împrumut în valută, cu o dobândă mai mică. Din moment ce au ales să solicite un împrumut în CHF, având avantaje în ceea ce privește obligațiile financiare ale creditului, împrumutații trebuie să suporte riscul valutar, ce a fost asumat prin semnarea contractului. În consecinţă, Judecătoria a respins, ca neîntemeiată, acţiunea clienţilor, aceştia fiind obligaţi să restituie împrumutul în moneda în care l-au accesat, respectiv în CHF.

Judecătoria Cluj-Napoca a apreciat că efectuarea plăţilor în moneda creditului nu are caracter abuziv şi reprezintă doar transpunerea în plan contractual a principiului nominalismului monetar, din Codul Civil.
Instanţa a mai constatat că articolul 4.2 din contract este o soluţie echitabilă, existând posibilitatea ca Banca să convertească creditul la cursul de la data conversiei, obligaţiile financiare ale clienţilor transformându-se în unele specifice unui produs de creditare în lei.
Instanţa arată că „dată fiind natura contractului de împrumut bancar (…), caracterizată prin aceea că fiecare parte urmăreşte dobândirea unui folos de pe urma încheierii actului juriric, interesul băncii fiind obţinerea unui profit de pe urma unei activităţi comerciale, o astfel de finalitate nefiind prohibidă de legi, nici contrară ordinii publice sau bunelor moravuri, ci doar specifică activităţii comerciale”.
Ambele decizii pot fi atacate cu recurs.

Informaţii de background:

Volksbank a anunţat săptămâna trecută că a câştigat alte două procese privind conversia creditului din CHF în RON la cursul istoric, Tribunalul Bucureşti şi Judecătoria Galaţi considerând cererile clienţilor ca fiind nefondate.
În dosarul 39256/3/2014, Tribunalul Bucureşti apreciază că, potrivit art. 4.2 din contract, o eventuală conversie se poate realiza doar la cursul CHF/RON practicat de bancă la data conversiei, și nu la cursul de la momentul acordării creditului, aşa cum au solicitat clienţii.
Cea de-a doua solicitare de conversie a creditului la cursul istoric a fost depusă la Judecătoria Galaţi, în dosarul 4807/233/2014. Şi în acest caz instanţa a apreciat tot ca nefondată solicitarea clientului de conversie a creditului din CHF în RON, la cursul de la data acordării împrumutului.
Amintim că Volksbank a avut câştig de cauză şi la Judecătoria Miercurea Ciuc (dosarul 3751/258/2014), într-un proces privind conversia creditului din CHF în RON la cursul valutar din data acordării, instanţa motivând că cererea clientului este inadmisibilă, în condiţiile în care acesta a avut posibilitatea oricând să solicite băncii conversia creditului său, în baza articolului 4.3 din contract. Cu toate acestea, clientul nu a solicitat niciodată băncii conversia creditului său din CHF în RON sau orice altă valută.
La finalul lunii noiembrie, Curtea de Apel București s-a pronunțat favorabil băncii într-un proces, soluţionat definitiv, între Volksbank România şi un client care cerea conversia monedei creditului tot la cursul istoric (nr. dosar 948/98/2014). Instanţa a stabilit atunci că un credit în valută nu poate fi convertit la cursul din data acordării, întrucât potrivit principiului nominalismului monetar, consfinţit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de către client.

Despre Volksbank

Înființată în 2000, Volksbank este o instituție financiară de origini austriece, ce deservește 190 mii de clienți, fiind una dintre cele mai importante zece bănci de pe piața locală, cu active totale în valoare de 3,09 miliarde de euro.
Banca are 135 de unități, ce acoperă cele mai importante zone ale țării. Fiind o bancă universală, Volksbank oferă o gamă completă de produse și servicii, tuturor categoriilor de clienți: persoane fizice, întreprinderi mici și mijlocii și corporații.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...