Volkswagen negociază preluarea unei participaţii la producătorul auto rus GAZ

Grupul auto german Volkswagen poartă discuţii despre preluarea unei participaţii la GAZ, un producător rus de autovehicule comerciale uşoare, au declarat vineri pentru Reuters mai multe surse din apropierea discuţiilor, scrie Agerpres.
Economica.net - sâm, 02 dec. 2017, 08:05
Volkswagen negociază preluarea unei participaţii la producătorul auto rus GAZ

Deocamdată nu este clar cât de mare este participaţia pe care Volkswagen ar dori să o deţină la GAZ şi nici valoarea unei eventuale tranzacţii. GAZ face parte din grupul Basic Element, care gestionează activele miliardarului rus Oleg Deripaska, şi are deja un parteneriat cu Volkswagen.

Atât GAZ, cât şi Basic Element au refuzat să comenteze iar un purtător de cuvânt de la Volkswagen a spus că grupul nu face comentarii cu privire la zvonurile care circulă pe piaţă.

„Există discuţii, încearcă să ajungă la un acord. Deripaska caută de mult timp un partener, iar VW nu are un partener rus” a declarat o sursă din industria auto. De asemenea o sursă din interiorul VW a confirmat că se poartă discuţii dar a adăugat că aceste discuţii nu vizează doar preluarea unei participaţii la GAZ de către constructorul german, scrie Agerpres.

Dacă discuţiile se vor concretiza într-o tranzacţie, ar arăta că firmele occidentale continuă investiţiile în Rusia, în pofida tensiunilor politice provocate de anexarea peninsulei Crimeea, şi de acuzaţiile privind implicarea Rusiei în alegerile din străinătate.

Alţi mari constructori auto au preluat deja participaţii la producători ruşi de vehicule, un exemplu fiind Renault-Nissan care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Avtovaz, cel mai mare constructor auto din Rusia, în timp ce grupul german Daimler deţine o participaţie la producătorul rus de camioane Kamaz.

Volkswagen este deja un investitor important în Rusia, după ce a investit 1,75 miliarde de euro în operaţiunile sale de pe această piaţă. Constructorul german are o uzină de asamblare de vehicule şi o uzină pentru producţia de motoare la Kaluga, 150 de kilometri sud de Moscova. Potrivit actualului acord de parteneriat convenit de Volkswagen cu GAZ, firma rusă produce autoturisme mărcile VW şi Skoda, în timp ce Volkswagen furnizează motoare diesel de 2.0 litri pentru vehiculele comerciale uşoare produse de GAZ.

Potrivit datelor furnizate de grupul de lobby Association of European Businesses (AEB), vânzările de autoturisme în Rusia au crescut cu 17,3% în ritm anual în luna octombrie până la 148.597 unităţi, aceasta fiind a opta lună consecutivă de creştere.

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a declarat, joi, directorul general al Fondului,......
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...