Vom ajunge la vârfuri de consum de 9.000 MW, în noiembrie. Mai are România cu ce să-şi producă propria energie electrică?

În unele zile de la sfârşitul lunii noiembrie, România va înregistra în orele de vârf, un consum de electricitate de peste 9.000 MW, potrivit prognozelor. În ultima lună, am importat energie electrică aproape în fiecare zi, în orele de seară, când consumul abia a depăşit 8.000 MW
Mihai Nicuţ - Dum, 14 oct. 2018, 08:51
Vom ajunge la vârfuri de consum de 9.000 MW, în noiembrie. Mai are România cu ce să-şi producă propria energie electrică?

Consumul brut de energie electrică al României va sări, în orele de vârf, de pragul de 9.000 MW, în unele zile de la sfârşitul lunii viitoare, potrivit prognozei Transelectrica pentru luna noiembrie, realizată la 2 octombrie.
Astfel, la data de 26 noiembrie, în intervalul orar 18.00, consumul va fi de 9.078 MW, iar în intervalul orar 19.00 de 9.014 MW. În ziua următoare, 27 noiembrie, tot seara, consumul va fi de 9.060 MW la ora 18.00 şi de 9.037 MW la ora 19.00.

Întrebarea care se pune este dacă, în condiţiile acestui consum în creştere în orele de vârf, există suficientă capacitate de generare de electricitate în România pentru a acoperi consumul. Întrebarea este ligitimă în contextul în care, în ultima vreme, România importă constant energie electrică în orele de vârf de seară, asta deşi consumul orar nu a depăşit pragul de 8.000 MW decât destul de rar şi destul de puţin.

Potrivit datelor Transelectrica, în marea majoritate a zilelor de ultima lună (12 septembrie-12 octombrie), România a importat în fiecare seară energie electrică pentru a acoperi consumul. Excepţie a intervalul 29-30 septembrie, când ţara noastră a fost exportator net de energie to ziua, în condiţiile în care turbinele eoliene au funcţionat ma mult decât de obicei: aproape 2.600 MW, în condiţiile în care puterea instalată totală în eolian în România abia depăşeşte 3.000 MW.

Acest lucru nu face decât să confirme regula: când nu bate vântul, România exportă în orele de vârf energie electrică prentru că producţia internă nu asigură consumul.

Citeşte şi:

Cât mai stau pe loc facturile? Preţul spot al energiei electrice a crescut în septembrie cu 40% faţă de anul trecut

Avertisment de acum un an

România nu are suficiente capacităţi de producţie a energiei electrice, astfel că, în momentele în care consumul creşte, există probleme cu asigurarea alimentării şi a siguranţei sistemului energetic naţional, a declarat fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, cu un an în urmă.
Practic s-a constatat că, dacă nu avem resurse regenerabile ieftine, apă, vânt, suntem dependenţi de cărbune, care este scump. Iar capacitatea declarată de producţie de 22.000 de MW nu există, nici măcar cei 14.000 de MW, care se presupune că sunt funcţionali în orice moment, nu sunt funcţionali. Aici avem o analiză comună cu Transelectrica, operatorul pieţei de echilibrare, care ne prezintă că, începând cu o solicitare de 7.500 – 8.000 de MW există probleme de alimentare şi de asigurare a funcţionării sistemului energetic naţional în siguranţă”, a susţinut preşedintele ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...