Vom avea un complex olimpic de nataţie de peste 10 mil. euro. Controverse în jurul constructorului

În Târgovişte se construieşte un complex de nataţie de dimensiuni olimpice, cu peste 10 milioane de euro. Complexul va fi finalizat în 2014 şi va fi construit de firma Delta ACM 93, controlată de omul de afaceri Florea Diaconu şi suspectată de Consiliul Concurenţei de trucarea unor licitaţii pentru întreţinerea străzilor din Bucureşti.
Economica.net - Dum, 02 sept. 2012, 21:51
Vom avea un complex olimpic de nataţie de peste 10 mil. euro. Controverse în jurul constructorului

Îndrăzneţul proiect prevede construcţia unui bazin acoperit, a unui ştrand care va cuprinde o plajă amenajată, şezlonguri şi umbrele pentru relaxare, precum şi bazine pentru înot şi tobogane cu apă. Complexul va mai cuprinde trei terenuri de tenis, un teren de baschet în partea de est a incintei, destinat publicului larg, fără să aibă rol competiţional, iar în apropierea lor va fi amenajat un vestiar pentru utilizatori. Complexul va mai cuprinde două terenuri de minifotbal în partea de vest a incintei şi un vestiar care să deservească aceste terenuri de minifotbal. Complexul va mai fi prevăzut cu spaţii de parcare, zone de spaţii verzi şi platforme dalate în zonele de acces la obiectivele menţionate, o zonă de joacă pentru copii, zonă pentru biciclete şi role, platformă betonată pentru evenimente, târguri şi spectacole organizate de către Primaria Municipiului Târgovişte, potrivit Caietului de Sarcini.

Cine construieşte complexul de nataţie din Târgovişte

Firma Delta Antrepriză de Construcţii şi Montaj 93 din Bucureşti, controlată de omul de afaceri Florea Diaconu, a câştigat contractul de peste 10 milioane de euro pentru construcţia, dotarea şi instruirea personalului complexului de înot din Târgovişte, potrivit anunţului de atribuire publicat pe 31 august în SEAP. Contractul a fost atribuit firmei Delta Antrepriză de Construcţii şi Montaj 93 pe 10 august.

Partea de asistenţă tehnică care include serviciile de arhitectură, de amenajare urbană şi de arhitectură peisagistică a făcut obiectul altui contract, atribuit în 2011 firmei Romair Consulting, controlată de omul de afaceri Gheorghe Boeru. Contractul pentru furnizarea asistenţei tehnice în realizarea acestui complex se ridică la 152.000 de lei.

Revenind la contractul atribuit recent firmei Delta ACM 93, trebuie să spunem că valorează 51.144.504 de lei, fără TVA.
Contractul a fost atribuit prin licitaţie deschisă ofertantului cu cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic, potrivit anunţului de atribuire. Precizăm că la licitaţie au participat trei ofertanţi.
Mai aflăm din anunţul de atribuire a contractului că partea din contract care ar putea fi subcontractată se situează la aproximativ 4,49 de milioane de lei, fără TVA, din care peste 4,3 milioane de lei – pentru executarea lucrărilor pentru instalaţii la reţele electrice şi iluminat public şi restul de 0,19 milioane de lei – pentru lucrări instalaţii reţele gaze.
Contractul e finanţat în proporţie de 50% prin fonduri comunitare, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5,  în timp ce restul de 50% sunt asiguraţi din bugetul local al municipiului Târgovişte.

Puteţi consulta aici anunţul de atribuire a contractului firmei Delta ACM 93.

Când se va finaliza construcţia complexului de nataţie din Târgovişte

În a doua jumătate a anului 2014 va fi finalizată construcţia şi amenajarea complexului de nataţie. Contractul cu Delta ACM 93 se va derula pe o perioadă de 25 de luni, de la data atribuirii lui, adică din august 2012.

Cine este câştigătorul celor peste 10 milioane de euro

Delta ACM 93, firmă controlată de Florea Diaconu, a raportat o cifră de afaceri netă de peste 407 milioane de lei în anul fiscal 2011, în creştere faţă de rezultatul înregistrat în 2010, de peste 391 de milioane de lei, potrivit informaţiilor publicate la Ministerul de Finanţe.

Delta ACM 93 a raportat un profit net de 49,80 de milioane de lei în 2011, în scădere faţă de 2010, când valoarea indicatorului depăşea 106 milioane de lei.

 

Delta ACM 93, anchetată de Consiliul Concurenţei.

Firma controlată de Florea Diaconu se numără printre cele 11 companii suspectate de Consiliul Concurenţei de trucarea unor licitaţii pentru întreţinerea străzilor din Bucureşti.
Amintim că în februarie 2012, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la 11 companii participante la procedura de achiziţie publică organizată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) – Administraţia Străzilor pentru atribuirea acordurilor cadru de lucrări ”Întreţinerea şi administrarea unor străzi din Bucureşti”. Firma controlată de Florea Diaconu e una dintre ele. Inspecţiile inopinate au avut loc în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere între cele 11 companii de a participa cu oferte trucate (individuale şi în asociere) la licitaţiile organizate de CGMB prin Administraţia Străzilor pentru atribuirea contractelor-cadru de asfaltare şi plombare a gropilor şi bordurilor. Atribuirea contractelor cadru s-a făcut prin organizarea a 6 licitaţii, câte una pentru fiecare sector al Capitalei.
Valoarea totală estimată a contractelor încheiate cu cele 11 companii este de 1,46 miliarde lei, fără TVA, pentru intervalul 2011-2014, informa în februarie 2012 Consiliul Concurenţei.
“Avem indicii că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele şase licitaţii, fără să se concureze în mod real. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei nu a ajuns încă la un verdict în această investigaţie. Ancheta demarată de Consiliu care vizează cele 11 companii, printre care se numără şi Delta ACM 93 e în derulare, au confirmat pentru ECONOMICA.NET oficialii Consiliului Concurenţei.

Contractul pentru serviciile de arhitectură în acest proiect a fost atribuit firmei Romair Consulting

Asistenţa tehnică în acest proiect a făcut însă obiectul altei proceduri, din 2011 şi este asigurată de firma Romair Consulting, controlată de omul de afaceri Gheorghe Boeru. Concret, asistenţa tehnică se referă la serviciile de arhitectură, serviciile de inginerie, de amenajare urbană şi de arhitectură peisagistică.
Mai exact, pe 29 august 2011, Primăria municipiului Târgovişte, în calitate de autoritate contractantă, a atribuit contractul pentru serviciile de asistenţă tehnică singurului ofertant – firma Romair Consulting. Este vorba de un contract de 152.000 de lei, fără TVA, într-o procedură de negociere fără anunţ de participare din raţiuni de protejare a unor dreptui de exclusivitate. Din anunţul de atribuire aflăm că „justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare se referă la faptul că lucrarile serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”. Detalii, aici.

Tot în 2011, firma de consulanţă Romair Consulting a mai câştigat un contract cu Primăria Târgovişte, fără miză însă. Este vorba de servicii de asistenţă tehnică pentru consolidarea şi reabilitarea Grupului Şcolar Voievodul Mircea din Târgovişte. Detaliile licitaţiei, aici.

Romair Consulting a raportat o cifră de afaceri netă de peste 33,73 de milioane de lei în 2011, în creştere faţă de 2010, când valoarea indicatorului se situa la nivelul de 26,65 de milioane de lei. În ceea ce priveşte profitul net al firmei de consultanţă, rezultatul din 2011 e mai modest decât cel din 2010, de 3,15 milioane de lei, faţă de 4,93 de milioane de lei în 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea lucrărilor de montare a reperelor topografice pe pereţii pasajului......
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...