Vot pozitiv în PE pentru proiectul prin care fondurile UE sunt reduse sau suspendate în cazul ţărilor membre care nu respectă statul de drept

Raportul pentru Protecţia bugetului UE în cazul deficienţelor generalizate ale statului de drept, adoptat de PE cu o majoritate largăParlamentul European a adoptat joi raportul privind Protecţia bugetului UE în cazul unor deficienţe generalizate în ceea ce priveşte statul de drept cu 397 de voturi pentru, 158 de voturi împotrivă şi 69 abţineri.
Economica.net - joi, 17 ian. 2019, 12:43
Vot pozitiv în PE pentru proiectul prin care fondurile UE sunt reduse sau suspendate în cazul ţărilor membre care nu respectă statul de drept

Raportul prevede că, în cazul în care Comisia Europeana stabileşte că „deficienţele generalizate în ceea ce priveşte statul de drept” într-o ţară a UE ameninţă gestionarea fondurilor UE, aceasta ar putea sugera măsuri de la reducerea pre-finanţării până la suspendarea plăţilor UE. Orice decizie va trebui să fie adoptată şi de Parlament şi miniştrii UE.

Potrivit unui amendament propus de Parlament la regulamentul iniţiat de Comisie, evaluarea executivului comunitar trebuie să fie „obiectivă, imparţială şi transparentă şi bazată pe informaţii din toate sursele relevante” şi să ţină cont de criterii precum „cele utilizate în contextul negocierilor pentru aderarea la UE, în special capitolele referitoare la acquis-ul privind sistemul judiciar şi drepturi fundamentale, justiţie, libertate şi securitate, control financiar şi taxare, precum şi de liniile directoare utilizate în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru a monitoriza progresul unui stat membru”.

Printre sursele relevante sunt amintite şi verdictele unor „instituţii recunoscute” precum Curtea de Justiţie a UE, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), rezoluţiile Parlamentului European şi rapoartele Curţii Europene de Conturi, concluziile şi recomandările unor organizaţii relevante internaţionale, precum organismele Consiliului Europei, în special Comisia de la Veneţia, precum şi ale unor reţele internaţionale, precum reţeaua europeană a curţilor supreme şi consiliile magistraţilor.

„Măsurile care vor fi adoptate în eventualitatea unor deficienţe generalizate şi procedura care va fi urmată trebuie să fie stabilită. Aceste măsuri ar trebui să includă suspendarea plăţilor şi a angajamentelor, o reducere a finanţării în baza angajamentelor existente şi interdicţia de a încheia noi angajamente cu beneficiari”, se menţionează într-un alt paragraf al noului regulament.

Parlamentul se preocupă şi de „interesele legitime ale beneficiarilor finali”, stipulând într-un alt amendament că acestea trebuie protejate în eventualitatea unor deficienţe generalizate, respectiv că CE ar trebui să ţină cont de impactul potenţial al adoptării unor măsuri asupra lor.

„Pentru a întări protecţia asupra beneficiarilor finali, Comisia ar trebui să asigure informaţii şi consiliere prin intermediul unui site sau al unui portal, precum şi instrumente adecvate pentru a informa Comisia despre orice încălcare a obligaţiei legale a entităţilor guvernamentale şi statelor membre de a continua să facă plăţi după ce măsuri în baza acestui regulament sunt adoptate. Când este necesar, pentru a se asigura că orice sumă datorată de entităţile guvernamentale este plătită beneficiarilor, Comisia ar trebui să fie capabilă să recupereze plăţile făcute acestor entităţi, sau, dacă este indicat, să efectueze corecţii financiare reducând sprijinul pentru un program şi să transfere o sumă echivalentă la rezerva UE pentru a fi folosită spre beneficiul destinatarilor finali”, se precizează în amendamentul citat.

De asemenea, deputaţii europeni au votat pentru creşterea finanţării pentru Programul drepturilor şi valorilor în perioada 2021-2027, până la 1,834 miliarde de euro, aproape triplu faţă de suma propusa de Comisia Europeană, 642 milioane de euro. Această finanţare va merge spre promovarea democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale în întreaga Uniune Europeană, inclusiv prin acordarea unui sprijin financiar organizaţiilor societăţii civile care lucrează în aceste domenii.

Eurodeputaţii au votat şi prevederi potrivit cărora ţările UE implicate în proceduri referitoare la ameninţarea statului de drept să îşi piardă dreptul de a gestiona ele însele fondurile alocate în acest scop. În plus, PE cere o procedură rapidă pentru plata fondurilor care să sprijine dialogul democratic în statele membre unde valorile fondatoare ale UE sunt expuse riscului.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...