Zi importantă pentru finanţele Europei. Grecia reia discuţiile cu creditorii săi

Grecia va relua  astăzi discuţiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie să le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din împrumutul de 240 miliarde de euro de la FMI, UE şi BCE.
Economica.net - sâm, 18 apr. 2015, 07:57
Zi importantă pentru finanţele Europei. Grecia reia discuţiile cu creditorii săi

Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat în 2010 cu FMI, UE şi BCE, însă creditorii ţării au condiţionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul de la Atena refuză să le implementeze pentru a nu împovăra şi mai mult populaţia.

Mai mulţi oficiali eleni au avertizat în ultimele săptămâni că Grecia ar putea rămâne în scurt timp fără lichidităţi pentru onorarea obligaţiilor financiare, iar negocierile pe tema programului extern de asistenţă financiară întârzie să îşi producă efectul scontat.

Pe de altă parte, restul Europei a devenit sceptică că guvernul  Greciei va accepta măsurile de austeritate propuse. 

Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro au început în această săptămână să vorbească în mod deschis despre posibilitatea de a nu ajunge la un acord cu guvernul de la Atena în legătură cu reformele pe care acesta să le implementeze. Eşuarea negocierilor ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată a ţării şi chiar la ieşirea din zona euro. „Grecia se apropie şi mai mult de abis”, a declarat  Peter Kazimirsaid, Ministrul de Finanţe al Slovaciei.

În acest context, agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s (S&P) a retrogradat miercuri cu o treaptă ratingul Greciei, aflat deja în categoria nerecomandată pentru investiţii, de la B- la CCC+, cu perspectivă negativă, invocând înrăutăţirea condiţiilor economice şi financiare, pe fondul incertitudinii alimentate de negocierile prelungite dintre guvernul grec şi creditorii săi.

Grecia, care trebuie să ramburseze în mai datorii către FMI în valoare de peste 900 milioane de euro, a încercat fără succes în aprilie să obţină amânarea plăţiilor.

„Nu este o acţiune recomandabilă. Sfatul meu este ca Grecia să continue lucrul la îndreptarea economiei”, a declarat joi Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, răspunzând unei întrebări în legătură cu o posibilă restructurare a datoriilor statului elen.

Lagarde a adăugat că FMI nu a mai aprobat o restructurare a datoriilor unei ţări de 30 de ani şi nici o ţară dezvoltată nu a făcut vreodată o cerere oficială în acest sens.

Te-ar mai putea interesa și
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor și companiilor, ca urmare a pagubelor produse bunurilor și......
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de ...
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând ...
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...