Noul termen pentru deschiderea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti: 1 august

Economica.net
28 06. 2012
autostrada_bucuresti_ploiesti_inaugurare_6_34733800

„Într-o lună de zile sperăm să armonizăm problemele speciale de siguranţă a circulaţiei pentru că acesta este principalul motiv pentru care nu dăm drumul la circulaţie. Într-o lună de zile sperăm să putem da drumul la circulaţie, iar recepţia finală să se facă potrivit tuturor normelor tehnice”, a precizat Ovidiu Silaghi.

Acesta a explicat că proiectul pentru construcţia Autostrada Bucureşti-Ploieşti este un proiect care ar fi trebuit să fie un bun exemplu de asociere a unor companii româneşti care să le aducă în portofoliu posibilitatea de a participa şi la alte licitaţii de anvergură.

„Din nefericire se pare că asocierea nu a reuşit, iar lucrarea a fost împărţită în mai multe bucăţi, ceea ce ne creează şi nouă o problemă la recepţie deoarece pentru siguranţa circulaţiei au adoptat alte soluţii”, a precizat ministrul Transporturilor.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzaşu, a precizat că deschiderea circulaţiei pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti nu se va face chiar în regim de autostradă în sensul că nu va respecta toate facilităţile obişnuite. El a dat asigurări că se va menţine ritmul lucrărilor. „Oricum, timpul a fost foarte scurt. 30 iunie a fost un termen pe care şi l-au asumat constructorii. Contractul este întârziat. Ei ar fi trebuit să termine pe 12 decembrie 2011. Penalizările curg din 15 decembrie”, a explicat Buzaşu.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, în şedinţa de Guvern de miercuri, să nu aibă milă şi să nu tolereze amânări la termenele de finalizare a lucrărilor de la autostrăzile Bucureşti-Ploieşti şi Bucureşti-Constanţa iar constructorilor care întârzie să le aplice penalizări.

Autostrada Bucureşti-Ploieşti face parte din Autostrada Bucureşti-Braşov, cu o lungime totală de 173 km, o parte din această autostradă, în lungime de 62 km, urmând să lege municipiul Bucureşti de municipiul Ploieşti. Pentru această porţiune, lucrările au demarat în 2007 pe secţiunea Moara Vlăsiei-Ploieşti pe 42 de km, şi respectiv 2008 tronsonul Bucureşti-Moara Vlăsiei, cu o lungime de 19 km. Pe sectorul Bucureşti-Moara Vlăsiei lucrează consorţiul italian Impressa Pizzarotti/Tirrena Scavi, iar sectorul Moara Vlăsiei-Ploieşti este construit de asocierea Spedition UMB/Pa&Co Internaţional/Euroconstruct ’98/Com-Axa. Valoarea totală a lucrărilor este de 450 milioane euro.