1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

Companii

10 ani de Blue Air. Compania închide anul 2014 pe profit şi cu afaceri de 150 de milioane de euro

Compania aeriană low-cost Blue Air va încheia anul 2014 cu afaceri de 150 de milioane de euro, în creştere faţă de 2013, şi trece pe profit. 

10 dec, 2014 | | ECONOMICA.net

Pentru anul viitor, compania aeriană low-cost Blue Air ţinteşte consolidarea poziţiei în piaţă, după ce a achitat obligaţiile financiare rezultate din transferul din 2013 al activităţii către Blue Air Airline Management Solutions. Compania va încheia anul 2014 cu o cifră de afaceri de 150 de milioane de euro şi cu 1,57 milioane de pasageri transportaţi. 

"Au apărut şi perioade grele. Cea mai grea a fost la sfârşitul anului 2012, începutul anului 2013, când au fost semn de intrebare dacă firma mai poate continua sau nu. S-au luat în calcul mai multe variante. Din fericire, s-a ales varianta care era cea mai bună.

În spate s-au luat şi foarte multe obligaţii financiare. Cea mai importantă a fost aceea de a transporta pasagerii care achiziţionaseră bilete înainte de data transferului, valoarea estimată la 18 milioane de euro, plus alte obligaţii financiare către Eurocontrol, către cei care ne asigurau avioanele, către propritarii de aeronave, plus altele, care în total au fost la 30 de milioane de euro. În luna mai a acestui an am tras linie şi am închis obligaţiile financiare asumate. Si am trecut în etapa următoare de a ne consolida pozitia în piaţă", a declarat Gheorghe Răcaru, directorul general al Blue Air, în cadrul unei conferinţe de presă care marchează zece ani de activitate a companiei româneşti. 

Pentru 2015, oficialii companiei estimează o creştere a cifrei de afaceri la 160 de milioane de euro, în mare parte datorată creşterii activităţii pe partea de ACMI (închirieri aeronave cu tot cu echipaj) şi curse charter, şi să transporte 1,6 milioane de pasageri. 

Blue Air se extinde pe piaţa din Italia 

Anul acesta, Blue air a deschis şase noi rute, din Bucureşti spre Koln, Milano (Linate), Liverpool şi Torino, din Bacău spre Liverpool şi din Torino (Caselle) spre Catania. Blue Air a început operarea zborurilor pe piaţa internă din Italia spre sfârşitul lunii octombrie , cu un grad de încărcare de 70% pentru primele curse, şi are în plan deschiderea unei noi rute de pe aeroportul de la Torino. Gheorghe Răcaru spune că sunt purtate negocieri pentru extinderea operaţiunilor de pe piaţa din Italia, cu o nouă destinaţie, posibil spre Sardinia. Blue Air operează cu două aeronave pentru compania Meridiana pe rutele Torino-Berlin (Tegel) şi Torino-Napoli.

În plus, Blue Air şi-a mărit anul acesta flota la un număr de 11 avioane, din care şapte sunt închiriate. Aceasta va creşte în următorii cinci ani cu cel puţin o aeronavă pe an. Directorul Blue Air mai spune că e foarte posibil ca din 2016 să fie aduse avioane Boeing 737-800. În prezent, flota companiei este formată de avioane Boeing 737-300, 737-400 şi 737-500, 

Tot anul acesta, compania a dorit să-şi extindă serviciile de la bordul aeronavelor şi a introdus Blue Bistro, un serviciu prin care pasagerii pot comanda mâncare caldă. "Dacă la primele zboruri aveam trei, patru cereri, acum am ajuns la 10% din numărul de pasageri de la bordul aeronavelor care solicită acest serviciu", a mai declarat Răcaru. Acest serviciu este solicitat pe cursele spre Belgia, Germania, Franţa, dar şi Italia. 

Anul trecut, gradul de ocupare a aeronavelor a fost în jur de 80%, iar în 2014 a crescut la o medie de 83%. 

Cursele charter s-au dublat

Activitatea de închiriere a aeronavelor şi operarea de curse charter a reprezentat 6% din activitatea companiei pentru 2014. Pentru anul viitor, Blue Air a dublat numărul de curse operate în sistem charter pentru tour-operatori, şi va ajunge la o cotă de 10% din activitatea companiei. 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO