10 lucruri pe care le poţi face dacă nu ai un job

Dacă nu ai un loc de muncă şi eşti îngrijorat că angajatorii te vor refuza, iată câteva trucuri care îţi pot creşte şansele de angajare, potrivit potrivit publicaţiei Forbes.com. 
Economica.net - lun, 30 apr. 2012, 05:38
10 lucruri pe care le poţi face dacă nu ai un job

1. Angajează-te temporar
Specialiştii recomandă acest lucru nu pentru a-i arăta angajatorului munca ta sau de ce eşti capabil. Dacă munceşti bine, chiar dacă este un post pentru o perioadă determinată, sunt mari şanse ca cel care te-a angajat să te recomande pentru un post permanent. 

2. Mergi la cursuri
Directorii de resurse umane recomandă să luaţi cursuri în perioada în care nu lucraţi. Pe lângă faptul că daţi dovadă de seriozitate în aria de experitiză şi acumulaţi mai multe cunoştinţe, mai există şi un avantaj: oportunitatea de a lărgi cercul de cunoştinţe din acelaşi domeniu.

3. Nu evita voluntariatul
Mai mult de jumătate din directorii de resurse umanse spun că munca voluntară te face mai uşor de marketat. Când eşti voluntar, le transmiţi potenţialilor angajatori ceva despre tine ca persoană. Asta arată că eşti pasionat de ceva şi vrei să-i ajuţi pe alţii. „Când companiile angajează, se uită nu doar la persoane care pot face munca, dar şi la cele care au caracter şi integritate”, spune un specialist american.

4. Porneşte o afacere
Specialişti mai recomandă acest pas, deşi pornirea unei afaceri poate cere timp şi mulţi bani. Dar dacă deţii mijloacele de a porni într-o afacere, acest lucru îţi îmbunătăţeşte CV-ul şi este şi o bună metodă de marketing. Când ai propria afacere, poţi lucra part-time sau full-time indiferent dacă găseşti un alt job sau nu.

5. Fă-ţi un blog profesional
Dacă ai un blog profesional, atunci ai o unealtă numai bună pentru a te promova în ochii angajatorilor. De ce? Ei bine, pentru că angajatorii vor vedea că eşti un expert în domeniul tău şi că ai iniţiativă. 

6. Măreşte-ţi baza de contacte profesionale
Dacă CV-ul tău ajunge pe masa directorului de resurse umane direct la un angajat din respectiva companie, şansele pentru ca acesta să fie citit cresc, spun experţii. Foloseşte-te de social media pentru a-şi extinde baza de cunoştinţe şi contacte. Înştiinţează-ţi familia, prietenii, contactele profesionale că esti în căutarea unul loc de muncă şi roagă-i să te ajute să intri în contact cu organizaţiile de care eşti interesat.

7. Fă-ţi timp pentru idei
Chiar dacă este o idee pentru o nouă campanie de marketing sau una pentru reducerea costurilor, candidaţii care se prezintă la interviuri cu idei demonstrează să sunt pasionaţi şi încântaţi de oportunitate. Aceşti candidaţi se diferenţiază de turmă, mai spun specialiştii.

8. Fii cu ochii-n patru pe ştirile din domeniu
Companiile din domeniile precum cel tehnologic, inginerie, servicii medicale, vânzări sau relaţii cu clienţii sunt cele care fac angajări. Urmăreşte ştirile şi noile posturi din aceste domenii.

9. Pune cuvinte cheie în CV
Foloseşte cuvinte cheie în CV pentru că sunt specialişti care folosesc scanarea electronică pentru a tria candidaţii. Cu cât esti mai specific la fiecare job, cu atât CV-ul tău va urca în lista de candidaţi triaţi.

10. Nu uita de follow-up
Mulţi dintre cei care depun CV-uri pentru angajare nu urmăresc ce se întâmplă mai departe. După interviu, poţi trimite o scrisoare de mulţumire. Dacă este scrisă de mână, atunci te vei face remarcat, dar şi e-mailurile sunt accptate, mai spun specialiştii.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...