10 Year Challenge: cum au schimbat proiectele imobiliare Bucureştiul

Zone ample ale Bucureștiului arată astăzi total diferit față de acum zece ani. Pe suprafețe mari de terenuri au fost construite proiecte imobiliare, de la malluri, la spații de birouri moderne, toate în urma unor investiții de miliarde de euro. ECONOMICA.NET vă prezină un 10 Year Challenge imobiliar. 
Andrada Ghira - Dum, 27 ian. 2019, 20:27
10 Year Challenge: cum au schimbat proiectele imobiliare Bucureştiul

Cel mai mare mall din România

La interecția Bulevardelor Timișoara cu Vasile Milea, pe terenul fostei fabrici UMEB a fost cosntruit în urmă cu zece ani cel mai mare mall din România. Și a rămas cel mai mare chiar și astăzi. AFI Cotroceni, în care s-au investit 300 de milioane de euro, a fost evaluat anul trecut la peste o jumătate de miliard de euro, fiind de altfel cel mai important activ al AFI Europe România pe piața locală. Pe lângă mallul construit acum zece ani, dezvoltatorul a ridicat pe parcursul anilor cinci clădiri de birouri, care au făcut în 2017 obiectul unei tranzacții ratate cu proprietarii Dedeman. Complexul va fi extins cu 100.000 de mp de noi spații de birouri, dar și blocuri de apartamente, pe un teren de peste 4 ha, cumpărat anul trecut, și care a făcut parte tot din fosta UMEB. În imagini, proiectul AFI Cotoroceni în aprolie 2009 și august 2018. 

Pasajul și birourile

Pasajul Basarab, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din București, finalizat în ultimii ani, a atras atenția investitorilor. Rând pe rând, terenurile unor fostei fabrici și depozite s-au transformat în șantiere. Depozitul Baduc a fost cumpărat de divizia imobiliară a retailerului IKEA, acolo unde sunt în curs de finalizare cele trei clădiri de birouri din Business Garden Bucharest. 

Pe terenul fostei fabrici Spicul, acolo unde înainte de criză au fost anunțate blocuri de apartamente, doi dezvoltatori și-au asigurat un loc într-una dintre cele mai noi zone imobiliare. Forte Partners, care a finalizat primele două clădiri din proeictul The Bridge, are în construcție o a treia. Întreg proiectul a fost vândut anul trecut către proprietarii Dedeman. CA Immo a construit pe același teren turnurile Orhideea Towers, iar în cea de-a doua fotografie se poate observa cum arăta zona fără pasajul Basarab.  

Bulevard în schimbare

O plimbare de la intersecția Șoselei Pipera cu Barbu Văcărescu spre mallul Promenada este complet diferită astăzi față de acum zece ani. În locul terenurilor goale, pline de buruieni, au apărut zgârie-nori. Din 2012, Sky Tower este cea mai înaltă clădire din România, iar lângă a fost construit mallul corporatiștilor. Globalworth Tower completează peisajul, alături de clădirile Green Court. 

Dezvoltarea din Pipera

Ultima stație de metrou a magistralei care face legătura între sudul ți nordul Bucureștiului a atras în ultimii ani dezvoltări imobiliare. Aici au fost construite noi clădiri de birouri, care au atras companiile multinaționale, iar zona este astăzi unul dintre principalii poli de afaceri din oraș. 

Oborul de altă dată

Zona Obor s-a modernizat și ea în ultimii ani. O nouă hală pentru vânzători a fost construită, iar locul fabricii Prodplast a fost luat de mallul Veranda, deschis în toamna lui 2016. 

Deschis în 2015, Mega Mall a luat locul fostei fabrici Electroaparataj, alături de un magazin Kaufland. De la deschidere, zona s-a animat, iar traficul a crescut. 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...